Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Onderhoud en reparatie van een auto

Onderhoud en reparatie van een auto

Het is belangrijk om je auto regelmatig en goed te onderhouden. Moet jouw auto gerepareerd worden? Zorg er dan voor dat het grondig en professioneel gebeurt. Zo rij je veilig en gaat je auto langer mee. We hebben wat tips en aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Auto's in werkplaats

Auto-onderhoud, hoe vaak en waarom?

Hoe vaak moet jouw auto naar de garage? Dat staat in het instructieboekje en scheelt nogal per model. De meeste nieuwe auto’s geven een melding op het dashboard als het tijd is voor een onderhoudsbeurt. Maar wil je weten welk onderhoud door de fabrikant is voorgeschreven? Check het in de tool hieronder.

Sla liever geen onderhoudsbeurten over om geld te besparen. Je bent uiteindelijk veel duurder uit als kleine gebreken te laat worden opgemerkt. Want vaak zijn de gevolgen dan groter en de reparatiekosten dus duurder.

Zorg er daarnaast voor dat je tussen beurten door regelmatig zelf je banden, verlichting, oliepeil en je koel- en ruitenwisservloeistof controleert.

Je auto laten repareren

Welk merk je ook rijdt, je kunt altijd terecht bij een BOVAG-bedrijf, dealer of merkonafhankelijk, voor reparatie van jouw auto. Er zijn meer dan 6.000 BOVAG-autobedrijven door het hele land, dus er is er altijd wel één in de buurt. Je auto laten repareren bij een BOVAG-bedrijf is kiezen voor zekerheid. We zetten de voordelen voor je op een rij.

Is een garage aangesloten bij BOVAG, dan kun je er zeker van zijn dat er goed opgeleide professionals werken. Jouw auto is dus in goede handen. BOVAG-garages werken bij reparatie volgens de voorschriften van autofabrikanten en maken duidelijke afspraken met je.

BOVAG sticker garantie

Je kunt bij een BOVAG-garage altijd om een schatting van de reparatiekosten vragen. Alle uitgevoerde werkzaamheden worden op de rekening gespecificeerd. Bovendien worden vervangen onderdelen, als je dat vooraf aangeeft, altijd bewaard. Kom je termen tegen die je niet kent, dan helpen we met de handige tool Techneutentaal.

Laat je jouw auto repareren bij een BOVAG-bedrijf dan krijg je standaard 6 maanden reparatiegarantie. De garantie geldt voor elke reparatie die de BOVAG-vakman heeft uitgevoerd en voor de materialen en onderdelen die hij heeft gebruikt.

Lees meer over BOVAG Garantie.

Heb je een verschil van mening met een bij BOVAG aangesloten bedrijf en kom je er samen niet uit, dan ondersteunen we je graag.

Meer over Hulp bij klachten.

Auto-onderdelen laten reviseren

Een deuk of een gebroken ruit is zo gerepareerd. Maar wat als het hart van jouw auto kapot gaat? Een nieuwe motor kost veel geld. In plaats van het onderdeel direct te vervangen kun je er ook voor kiezen om het te laten reviseren. Revisie is duurzaam en bij een BOVAG-revisiebedrijf kun je rekenen op BOVAG Revisiegarantie. Je krijgt de kwaliteit van nieuwe onderdelen, tegen een fractie van de kosten. Een betrouwbaar alternatief voor als er echt iets mis is.

Man die sleutelt aan auto

Voorkom verrassingen

Een garagerekening kan soms hoger uitvallen dan je dacht. Daarom is het goed om van te voren duidelijke afspraken te maken. Stel gerust de vragen waar je mee zit.

1.

Spreek de werkzaamheden goed door. Het liefst met de monteur zelf.

2.

Spreek een prijs af en vraag of de garage je belt als het bedrag hoger uitvalt.

3.

Vraag of de verrichte werkzaamheden op de factuur gezet kunnen worden.

4.

Als een onderdeel vervangen is, vraag dan gerust waarom.

Wat staat er op de garagerekening?

Wat is een bobine en waarom moest die vervangen worden? Waar zit de zuigerveer in mijn auto eigenlijk? Voor sommige mensen is de garagerekening net Russisch. Er staan veel technische termen op die soms wel wat toelichting kunnen gebruiken. Daarom hebben we de handige tool Techneutentaal voor jou ontwikkeld. Techneutentaal legt in duidelijke taal onderdelen, onderwerpen en afkortingen uit. Dat praat een stuk makkelijker.

Naar Techneutentaal

APK is geen onderhoud

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van uw auto. Er wordt gekeken naar verkeersveiligheid en milieuprestatie. Belangrijk om te weten: een auto met een geldige APK is niet gegarandeerd in alle opzichten goed. De APK is alleen een controle op veiligheid en milieu en géén onderhoudsbeurt. Laat jouw auto dus buiten de APK om altijd goed onderhouden volgens het boekje. Er kan immers ook vlak na een APK een gebrek ontstaan. De keuring kan door jouw garagebedrijf wel gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt.

Man in auto in garage

De garagehouder moet het gebrek op een verantwoorde manier herstellen. Als dat met een goed werkend gebruikt onderdeel kan, heeft hij aan zijn garantieverplichting voldaan. Als je als klant de keuze krijgt tussen een nieuw of een gebruikt onderdeel is het redelijk dat de garagehouder jou een extra bijdrage vraagt als je voor een nieuw onderdeel kiest.

De garagehouder moet het gebrek op een verantwoorde manier herstellen. Als dat met een goed werkend gebruikt onderdeel kan, heeft hij aan zijn garantieverplichting voldaan. Als je als klant de keuze krijgt tussen een nieuw of een gebruikt onderdeel is het redelijk dat de garagehouder jou een extra bijdrage vraagt als je voor een nieuw onderdeel kiest.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.