Uw camper verkopen of inruilen

Wilt u uw camper verkopen? Of wilt u overstappen op een caravan of een nieuwe kampeerauto? Met deze adviezen en tips krijgt u de beste prijs of inruildeal voor uw oude camper.

Zelf verkopen

U kunt natuurlijk uw caravan online te koop aanbieden via een site of app. Let erop dat u naast de verkoop dan ook verantwoordelijk bent voor al het papierwerk, zoals het overdragen van het kentekenbewijs en de vrijwaring.

Verkooptips

Het belangrijkste gevoel dat u een potentiële koper wilt geven: in deze caravan gaat u veel zorgeloze, ontspannen vakanties beleven.

 • 1.

  Opgeruimd  en schoon
  Maak de caravangoed schoon en ruim persoonlijke spullen op. Kopers kijken ook in de keukenkastjes.

 • 2.

  Smeren en sprayen
  Kijk of alle bewegende onderdelen goed gesmeerd zijn, zodat u bijvoorbeeld de uitdraaisteunen gemakkelijk kunt uitdraaien.

 • 3.

  Technische mankementen oplossen
  Over te oude banden (> zes jaar) of kapotte verlichting blijft u uitleg geven aan kopers. Los dit soort dingen op voor verkoop.

 • 4.

  Onderhoud in kaart
  Zorg dat u een overzicht heeft van reparaties en BOVAG Onderhoudsbeurten. Dat geeft vertrouwen.

De overdracht van uw caravan

BOVAG Caravan- en Camperbedrijven regelen bij inkoop alle administratie die komt kijken bij de overdracht van uw caravan. Het enige dat u hoeft te doen, is alle (geldige) papieren meenemen. Verkoopt u de caravan zelf aan een handelaar of particulier? Dan moet u zelf drie dingen regelen.

 • Kentekenbewijs overzetten
 • Tenaamstelling regelen
 • Vrijwaringsbewijs krijgen
U heeft een geldig en compleet kentekenbewijs nodig bij de verkoop. Op de website van de RDW kunt u precies vinden wat u nodig heeft als verkoper. Als uw kentekenbewijs niet compleet is, vraag dan bij de RDW een nieuwe aan. Hier zijn kosten aan verbonden.

Zodra de verkoop rond is, moet het kenteken van de caravan op naam van de koper gezet worden. Verkoopt u uw caravan aan een particulier, dan moet de koper dat zelf doen. Dat kan op het postkantoor. Als u meegaat, weet u zeker dat de caravan niet meer op uw naam staat. U kunt dan meteen het vrijwaringsbewijs meenemen.

Op het moment dat de caravan is overgeschreven, krijgt u van de koper een zogenaamd vrijwaringsbewijs. Bewaar het goed, omdat dit bewijst dat de camper niet meer van u is. U bent dan dus ook niet meer verantwoordelijk voor de verzekering, APK, boetes en wegenbelasting. Wees alert op malafide handelaren, die soms vrijwaringsbewijzen vervalsen.
Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op