Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Autoruitschade: laten repareren of vervangen?

Autoruitschade: laten repareren of vervangen?

Schade aan je autoruit is vaak snel gebeurd. Dat is vervelend, want het kan je zicht bij het autorijden belemmeren. Of een schade die nu nog klein is kan groter worden. Bij autoruitschade kun je te maken krijgen met verschillende typen schade, zoals een barst of een scheur in een ruit. Dat kan in je voorruit zijn, maar evengoed in een achterruit of in een zijraam. Wist je trouwens dat wanneer je een sterretje in je voorruit hebt dat in het gezichtsveld van de bestuurder zit en groter is dan 20 mm, dat je dan het risico loopt dat je auto niet door de APK komt? Lees hier wat je het beste kunt laten doen wanneer je autoruitschade hebt.

ingeslagen autoruit

Hoe ontstaat autoruitschade?

Schade aan je autoruit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door steenslag, vandalisme of door een inbraak. Maar bestaande, kleine autoruitschade kan ook verergeren doordat een sterretje uitgroeit tot een barst. Dat gebeurt vaak bij plotselinge temperatuurverschillen. Daarom is het belangrijk om een sterretje of barstje snel te laten repareren, om te voorkomen dat de schade verergert.

Tip:
Heeft jouw autoruit een kleine schade opgelopen? Plak er dan zo snel mogelijk een doorzichtige sticker op. Zo voorkom je dat de schade verergert, doordat de ruit verder scheurt. En het belangrijkste is dat de sticker ervoor zorgt dat er geen vuil in komt. Dit vuil maakt het repareren met hars lastiger, omdat het lastig te verwijderen is.

Hoe wordt een kleine autoruitschade gerepareerd?

Bij autoruitschade die maximaal de grootte heeft van een twee euro muntstuk, kun je je ruit in de meeste gevallen laten herstellen. De barst of ster wordt dan met kunsthars gevuld, waarna er met een uv-lamp op wordt geschenen. Als laatste wordt de ruit gepolijst. Met deze behandeling voorkom je dat de ruitschade uitgroeit tot een grote scheur. Overigens mag je wettelijk gezien met een ster in de ruit gewoon doorrijden, maar dit is niet aan te raden. Wanneer een ster niet op tijd hersteld wordt, dan kan deze onder invloed van vocht en temperatuur- verschillen uitgroeien tot een barst. Ruiten met barsten moeten meestal volledig vervangen worden, wat veel duurder is.

Barst in ruit

Wanneer wordt een autoruit vervangen?

Heeft je autoruit schade die groter is dan een muntstuk van twee euro? Heb je een flinke barst in je ruit of is de zijruit of achterruit beschadigd? Dan moet je de autoruit laten vervangen. Herstel is dan namelijk niet meer mogelijk. Met een grote ruitschade is je zicht tijdens het rijden bovendien beperkt. De kans bestaat dat je auto niet door de APK komt als de scheur zich in het gezichtsveld bevindt. Bovendien is de veiligheid tijdens het autorijden niet optimaal. De voorruit en alle gelijmde ruiten van een auto maken namelijk deel uit van de beschermende kooiconstructie van de auto.

Man met kitpistool op autoruit

Autoruitschade repareren steeds complexer

Een autoruit herstellen of vervangen wordt steeds complexer. Moderne auto’s beschikken tegenwoordig over moderne technieken, zoals rijhulpsystemen. Deze sensoren en camera’s zijn vaak verwerkt in een autoruit of deze zijn aan een ruit gekoppeld. Daarnaast zijn in auto’s steeds vaker gescheiden verwarmingssystemen in de ruit aangebracht. Een andere trend zijn de doorlopende voorruiten, zoals een panoramadak of een glazen schuifdak. Door deze toepassingen is het aan te raden om bij schade voor een erkend ruitschadeherstelbedrijf te kiezen. Zij hebben gekwalificeerd personeel en geavanceerde apparatuur om de schade te herstellen of om een autoruit deskundig te vervangen, met de garantie dat de hulp- en comfortsystemen daarna weer betrouwbaar en veilig werken.

Kies voor een BOVAG-ruitschadeherstelbedrijf

Wil je de autoruitschade aan jouw auto vakkundig en professioneel laten herstellen? Kies dan voor de zekerheid van een BOVAG-ruitschadeherstelbedrijf. Daarmee ben je gegarandeerd van kwalitatief schadeherstel van je autoruit, waardoor je weer veilig de weg op kunt. Want: een BOVAG-aansloten bedrijf staat voor vakmanschap, hanteert strenge normen en houdt toezicht op kennis van schadeherstel. Zij kunnen je ook helpen met de administratieve afhandeling met jouw verzekeraar, die een BOVAG-ruitschadeherstelbedrijf altijd erkend. Bovendien krijg je vier jaar garantie op het schadeherstel van de ruit of bij de complete vervanging van je autoruit.

Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.