Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Je klassieke auto in topconditie

Je klassieke auto in topconditie

Onderhoud en restauratie van oldtimers is specialistisch werk. Goed en regelmatig onderhoud aan je oldtimer zorgt voor minder slijtage, hogere betrouwbaarheid, langere levensduur en uiteindelijk ook voor lagere kosten. Bij BOVAG zijn diverse bedrijven aangesloten die gespecialiseerd zijn op het gebied van het restaureren van carrosserie, techniek en interieur van klassieke auto’s.

Klassieke auto

Klassiekerspecialisten

BOVAG Dutch Car Restorers onderscheiden zich binnen de klassiekerwereld op het gebied van vakmanschap en klantvriendelijkheid. Met hun kwalitatief hoogstaande en transparante aanpak tijdens, voor en na restauratie bieden zij nationale en internationale klanten het vertrouwen en de zekerheid die zij verdienen. De aangesloten bedrijven zijn te herkennen aan het speciale logo van Dutch Car Restorers en aan het BOVAG-logo.


Restauratie specialisatie

Bij een technische restauratie worden alle onderdelen (motor, aandrijving, elektra) per groep gedemonteerd, geregistreerd, schoongemaakt en beoordeeld. Waarna eventuele reparatie volgt en de bruikbare onderdelen worden teruggeplaats. Hergebruik van originele onderdelen is belangrijk en waarde verhogend. Delen die defect blijken, worden vervangen en zo wordt de auto weer opgebouwd.

Mannen hand in open auto

Een restauratie is uiteraard pas compleet als ook het interieur in perfecte staat is teruggebracht. Dat is over het algemeen verre van eenvoudig. Het bekleden van een klassieker vereist vakmanschap en is daarom werk voor echte specialisten. Het omvat ook veel meer dan alleen het aanbrengen van nieuwe bekleding. Zaken als vulling, het verenpakket en het stoelframe vereisen eveneens aandacht. Veel kennis van zaken hebben van de vroeger toegepaste technieken en materialen is dus noodzakelijk. Of het nu om een eenvoudige naoorlogse Ford of een handgebouwde art deco coupé gaat, BOVAG Dutch Car Restorers kunnen hiervoor een interieur maken waarbij werkelijk elk detail klopt en waarmee dus desgewenst concoursen kunnen worden gewonnen.

Kapotte autostoel

Elke Dutch Car Restorer kan complete restauraties uitvoeren. Sommigen zijn echter nog meer dan anderen gespecialiseerd in restauratie van stalen, aluminium, roestvast stalen en kunststof carrosserieën en in restauratie van houten frames. Zelfs het geheel nieuw ontwerpen en het nabouwen van carrosserieën behoort tot de mogelijkheden. Deze bedrijven beschikken daartoe over alle gereedschappen en over de machines waarmee uit rechte plaat, staal of aluminium de carrosseriedelen kunnen worden gevormd. Walsen met het Engels wiel of met de rollenwals, krimpen en rekken van plaat met de Eckhold, het zetten van plaat in de zetbank en het maken van profielen en van kralen met de voormachine gebeurt er vaak dagelijks. Dat geldt ook voor het uitvoeren van laswerk en voor het vakkundig vertinnen van naden.

vonken tijdens slijpen

Vaak is bij de restauratie van een klassieker originaliteit cruciaal. Onze specialisten weten alles over oorspronkelijke lakken, zoals celluloselak, lucite, synthetische en conventionele 2 k lakken en over de bijbehorende plamuren, verdunningen, spuitplamuren en primers. Heb je een carrosserie waarop je graag een meer eigentijdse lak toegepast ziet, dan kan dat ook. Hetzelfde geldt voor het uitvoeren van een totale restauratie waarbij de auto toch een patina van decennia lijkt te hebben. De woorden ‘kan niet’ bestaan niet bij ons.

Auto spuiten

Vrijwillige Klassieker Inspectie

De verplichte APK van auto’s van 50+ jaar is komen te vervallen, maar de plicht om te voldoen aan de wettelijke veiligheids- en voertuigeisen blijft gewoon bestaan. Juist klassiekers hebben regelmatig onderhoud nodig, ook om niet direct zichtbare problemen op te sporen. Het voorkomt zorgen, het verlengt de levensduur van je klassieker en het is belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu. Om klassiekerbezitters te ondersteunen bij het in uitstekende staat houden van hun klassieker en daarmee ook het totale mobiele erfgoed, hebben BOVAG Dutch Car Restorers , FEHAC en KNAC de Vrijwillige Klassieker Inspectie in het leven geroepen. Kijk voor meer infomatie en waar je terecht kunt voor de inspectie op: Stichting Vrijwillige Klassieker Inspectie.

Meer over klassiekers

Een veelgestelde vraag: wanneer is een auto een oldtimer of klassieker? Liefhebbers kunnen hier eindeloos over discussiëren. Een auto is een oldtimer als het een klassiek model is dat niet meer gemaakt wordt. Om echt als oldtimer gezien te worden moet een auto minimaal 25 jaar oud zijn. Heb je een oldtimer of overweeg je er eentje aan te schaffen, dan is het belangrijk om een aantal zaken extra goed te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale oldtimerverzekering, laat je oldtimer goed onderhouden en regel goede pechhulp.

Je kunt voor een oldtimer een speciale verzekering afsluiten. Je profiteert dan van een lagere premie dan je voor een reguliere autoverzekering betaalt. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. BOVAG Autoverzekering heeft een uitgebreide Oldtimerverzekering die je veel voordelen biedt:

 • Bij schade bepaal je zelf waar u uw oldtimer laat repareren.
 • De lage premie staat vast, dus geen terugval na schade.
 • Je kiest zelf de dekking die bij uw oldtimer past.
 • Je auto is ook verzekerd tijdens klassieke rallyritten.
 • De verzekering voldoet aan de strenge eisen van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC)

Kijk voor nog meer voordelen en de voorwaarden op bovagautoverzekering.nl.

Man bezig met autodeur

Goed en regelmatig onderhoud aan jouw oldtimer zorgt voor minder slijtage, hogere betrouwbaarheid, langere levensduur en uiteindelijk ook voor lagere kosten. Laat bijvoorbeeld de olie op tijd verversen, de filters inspecteren of vernieuwen, de remmen nakijken, de banden controleren en het olieniveau checken.

Omdat klassieke auto’s natuurlijk geen nieuwe auto’s zijn en vaak speciale aandacht nodig hebben, kun je kiezen voor een autobedrijf dat gespecialiseerd is in oldtimers. Kijk altijd even of het bedrijf aangesloten is bij BOVAG Dutch Car Restorers. Dan weet je zeker dat jouw oldtimer in deskundige handen is en kun je rekenen op BOVAG Garantie.

oldtimer voorkant

Voor oldtimers geldt een aparte APK-regeling. Klassieke auto’s die ouder zijn dan 30 jaar moeten elke twee jaar gekeurd worden. Het kan een goed idee zijn om deze auto’s toch elk jaar te laten keuren. Gebreken worden dan vroeger opgespoord waardoor ze goedkoper te verhelpen zijn. Oldtimers met een datum van eerste toelating van 50 jaar of ouder hebben geen APK-keuringsplicht.

Laat je goed adviseren door jouw BOVAG-autobedrijf. Zij weten precies wat de beste keus is voor jouw klassieke auto. En vergeet niet: APK is geen onderhoud, laat jouw oldtimer dus ook buiten de APK om altijd goed onderhouden.

Autologo's

Heb je een oldtimer die minimaal 40 jaar geleden in gebruik is genomen, dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Heb je een klassieke auto die op benzine rijdt en die tussen 1 januari 1975 en 31 december 1987 in gebruik is genomen, dan kun je mogelijk gebruik maken van de overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van de normale belasting per jaar. Daar zijn wel wat voorwaarden aan verbonden:

 • Jouw oldtimer rijdt op benzine en wordt niet bedrijfsmatig gebruikt.
 • Je mag in december, januari en februari niet de openbare weg op of parkeren op de openbare weg (behalve voor de APK).
 • Laat je jouw auto schorsen, dan krijg je geen belasting terug.

Je kunt bekijken of je in aanmerking komt voor de overgangsregeling en een verzoek indienen op de website van de Belastingdienst.

Leren interieur auto

Dutch Car Restorers in beeld

BOVAG - Love and care serie

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.