Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Onderweg naar de camping

Onderweg naar de camping

De gouden regels voor rijden met de caravan zijn simpel: nóg meer anticiperen op ander verkeer, dus wat verder vooruitkijken dan je gewend bent. Verder hou je rekening met een iets langere remweg, bijvoorbeeld als er stoplichten aankomen. Optrekken met een caravan aan de haak gaat ook wat langzamer en bij het bochtenwerk neem je de bochten gewoon ietsje ruimer. Gewoon rustig aan, je hebt tenslotte vakantie.

Man die vouwwagen koppelt aan auto

Vóór vertrek

Binnen zitten alle kastjes goed dicht, de glasplaat van de kookplaat staat omlaag en de ramen en dakluiken (!) zijn goed gesloten. Waar moet je nog meer op letten?

Check meteen even of de schakelaar van de koelkast op 12V staat.

Vrouw bij koelkast in camper

Zware bagage ligt zo dicht mogelijk bij de caravan-as en kan niet verschuiven als je hard moet remmen.

Buiten controleer je of alle pootjes zijn ingedraaid, of de gasflessen dicht zijn en vervolgens kan ook de disselbak op slot.

En eh, de bandenspanning had je natuurlijk al gecheckt toen je de caravan ophaalde bij de winterstalling (ook die van het reservewiel).

Rode kabeltje

Je koppelt de caravan of vouwwagen aan, duwt de hendel van de stabilisatorkoppeling omlaag en bevestigt het rode kabeltje bij de dissel. Deze zogenoemde ‘breekkabel’ zorgt ervoor dat de handrem maximaal wordt aangetrokken als je caravan of vouwwagen om wat voor reden dan ook losraakt van je auto. Vaak ligt die rode kabel in een nonchalante krul over de trekhaak, maar hij moet óók nog door de beugel op de trekhaak worden geleid. Let daar dus op, want je kunt een bekeuring krijgen bij een foutieve bevestiging. Twijfel je? Vraag de BOVAG Kampeervakman hoe de breekkabel in jouw situatie bevestigd hoort te worden.

Rode kabeltje

Neuswiel

Zodra de caravan is aangekoppeld, kun je het neuswiel volledig indraaien en daarna in de hoogste stand worden geklemd, nog boven de stalen driehoek onder de dissel. Die vangt namelijk de klap op als je per ongeluk te hard over een verkeersdrempel rijdt.

Check verlichting

Sluit de 13-polige stekker aan op de auto en controleer de werking van de verlichting van je kampeermiddel, óók de richtingaanwijzers en de remlichten. Eventueel de caravanspiegels bevestigen en afstellen en je kunt op pad!

lichtkabel camper

Kampeerideeën

1.

Raak je met de caravan vaak de grond, ook als je wél op tijd hebt afgeremd bij een verkeersdrempel? Dan heeft je auto te slappe achterveren. Hulpveren bieden dan uitkomst.

2.

Anniek: "Ik rij zelf ook met de caravan, over de autoroute. Maar bij de tolpoortjes kon ik nooit bij de ticketautomaat. Tot ik in een kampeermagazine las over de BBQ-tang. Daarmee pluk je dat kaartje zó uit de automaat. Superhandig!"

3.

Anne-Roos: "Wegrijden op een helling: dat hebben we geleerd tijdens een cursus caravanrijden. Nog best lastig, zeker op een onverharde grond, zoals op een camping. Laat de caravan dan scharen, zodat hij bijna dwars achter de auto staat. En dan met flink gas wegrijden, met de koppeling los. Meestal lukt dat probleemloos."

4.

Een te lage bandenspanning betekent een langere remweg en de kans op een klapband is groter. De bandenspanning varieert tussen 2,5 en 3,0 bar; ‘reïnforced’ banden zelfs tussen 3,5 tot 4,5 bar. Twijfels? Vraag je BOVAG Kampeervakman.

Vind een BOVAG kampeervakman in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.