Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Op reis met je elektrische auto
Elektrische auto met caravan erachter

Op reis met je elektrische auto

Tips ter voorbereiding

 1. Maak een rekensommetje: Bereken je actieradius en bepaal aan de hand daarvan je pauzes en laadstops. Weetje: veel auto’s denken qua route en laadmomenten met je mee via de navigatieapp.
 2. Stippel je route uit: De locaties van je laadstations zijn minstens zo belangrijk als je eindbestemming. Let bij het plannen van je route dus niet alleen op de afstand tussen de laadstations, maar kies de stations ook op basis van de plek en de omgeving. Je bent op vakantie, dus maak zo’n laadstop zo leuk mogelijk. Tip: vermijd in het hoogseizoen de zaterdag en zondag.
 3. Laadpassen: Zorg voor meerdere laadpassen, want in het buitenland wordt met wisselende passen gewerkt. In sommige gevallen kan je ook met pin of creditcard betalen of met specifieke apps.
 4. Pak licht: Hoe zwaarder je bent, hoe lager de actieradius van je trekauto. Pak dus bewust!
 5. Klaar voor de start? Vertrek met een volle batterij van huis én zorg dat de banden goed op spanning zijn.
 6. Rij zuinig: Maak gebruik van regeneratief remmen (vooral in de bergen) en rij gewoon rustig, bijvoorbeeld met een constante snelheid. Let op: temperatuur- en hoogteverschillen hebben invloed op je actieradius en ook het gebruik van airco of verwarming onderweg vraagt veel energie.
 7. Laden: Wacht niet te lang met laden, we adviseren om bij 30% acculading een laadpaal op te zoeken. Zorg dat je altijd voldoende actieradius hebt om een alternatieve laadplek te zoeken. Check of je pauzeplek meer dan één laadstation heeft, want dan is de kans kleiner dat je lang moet wachten.
 8. Laden op je bestemming: Kies een verblijf met laadfaciliteiten en reserveer desnoods een laadpaal. Het opladen van je auto op een normaal stopcontact is op sommige plekken verboden en duurt bovendien ook erg lang.
 9. Kabels, kabels, kabels: Zorg dat je alle type kabels en reserve kabels bij je hebt. Neem ook een 230V/Type 3-laadkabel mee, zodat je als het moet op een normaal stopcontact kunt laden.

Kamperen met een EV?

 • Het verbruik van je elektrische auto is met een kampeermiddel al gauw 1,5 tot 2 keer zo hoog.
 • Om je auto te laden moet je in de meeste gevallen je kampeermiddel afkoppelen, omdat de plek niet groot genoeg is voor beiden.
 • Het opladen van je auto via de stroompaal op je standplaats wordt steeds vaker expliciet verboden door campingbeheerders.
 • Rijden met een caravan of vouwwagen: Om een kampeermiddel te trekken volstaat in de meeste gevallen het gewone B-rijbewijs. Elektrische auto’s zijn doorgaans veel zwaarder dan conventionele brandstofmodellen, waardoor de combinatie met een caravan zwaarder dan 3.500 kg kan worden. In dat geval heb je een BE-rijbewijs nodig. Check voor de zekerheid de papieren van zowel je auto als caravan. Klik hier voor handige checklist.
 • Inpak tips voor kampeerders? Lees meer.
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.