Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Wat heb je nodig om te gaan kamperen?

Wat heb je nodig om te gaan kamperen?

Kamperen geeft je het gevoel van vrijheid. Je ontdekt een andere omgeving, leeft heerlijk buiten en hebt daarbij altijd je eigen spullen bij de hand. Bij kamperen heb je veel mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om met een vouwwagen, camper of met een caravan op pad te gaan. Je kunt ervoor kiezen om rond te trekken of op één plek te blijven staan, een extra tent op te zetten naast de caravan of camper of om je eigen fietsen mee te nemen. Dat is het mooie van kamperen: je ervaart het gevoel van vrijheid. Waar moet je rekening mee houden wanneer je gaat kamperen? En welke mogelijkheden heb je? Je leest het op deze pagina.

Camping

Kies je voor een caravan, camper of vouwwagen? 

Om op pad te gaan met een kampeermiddel kun je kiezen uit een caravan, vouwwagen of een camper. Groot of compact, luxe of basic en wat je budget ook is: voor iedere kampeerder is er passend aanbod te vinden.

In een vouwwagen slaap je op comfortabele bedden en heb je voldoende opbergruimte. Wakker worden doe je met de geur van het katoenen tentdoek, waarna je een heerlijk ontbijt in een handig keukentje klaarmaakt. Een vouwwagen past achter iedere auto met een trekhaak en is snel opgezet. Je zult nog versteld staan van de ruimte; er zijn zelfs modellen met acht slaapplaatsen.

vouwwagen met man ervoor

Nederland caravanland: er is bijna geen land ter wereld waar zoveel mensen een caravan hebben. En dat is niet voor niets, want een caravan heb je voor elke behoefte en elk budget. Wil je reizen, leven en slapen met één comfortabel kampeermiddel? Daarvoor kies je een caravan. Caravans vind je met veel of met basic comfort, groot of compact, met verschillende slaapoplossingen, een eenvoudige of uitgebreide keuken en zelfs met sanitair zoals een eigen toilet en douche. Bovendien kun je nog kiezen voor meer comfort en extra accessoires, zoals een fietsendrager, airco of zelfs een zonnepaneel. Met die laatste ben je zelfvoorzienend, dus heb je nog meer vrijheid.

Man voor caravan

In tien jaar is het aantal campers in Nederland verdubbeld. Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de luxe van een camper. Daarmee ben je mobiel; je kunt ervoor kiezen om op een vaste campingplek te gaan staan of van de ene naar de andere camperplek te trekken. Korte afstanden leg je daarbij bijvoorbeeld met je (vouw)fiets af. Een camper heeft bovendien altijd het comfort van eigen sanitair en kookgelegenheid.

Man bezig met camper

Rijbewijs voor een caravan of vouwwagen 

Veel mensen weten het niet, maar sinds 2013 zijn de regels voor het trekken van een caravan veranderd. In de meeste gevallen heb je nu genoeg aan rijbewijs B. Daarbij geldt de volgende basisregel: als het maximaal toegestane gewicht van de auto plús het maximumgewicht van de caravan (leeggewicht plus laadvermogen) onder de 3.500 kg blijft, dan heb je aan rijbewijs B voldoende. De enige ‘mits’ in die basisregel is wat je auto mag trekken. Dat maximum aanhangergewicht vind je op het kentekenbewijs van jouw auto. Heb je een niet al te zware caravan? Dan kun je daarmee meteen op vakantie! Een vouwwagen mag trouwens ook met een normaal rijbewijs mee, bijna achter élke auto.

Lees ook: kamperen, de papierwinkel

Nieuw of tweedehands kampeermiddel kopen of huren  

Een camper, caravan of vouwwagen kan een grote aanschaf zijn. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw exemplaar te kopen, terwijl er ook tweedehands veel aanbod te vinden is. Ben je een beginnende kampeerder en weet je nog niet precies wat voor jou het ideale kampeermiddel is? Of kampeer je niet heel frequent? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een caravan, camper of vouwwagen te huren.

Een caravan, camper of vouwwagen bevat complexe installaties, zoals bijvoorbeeld gas, water, elektra, remmen, vering en motorisering bij campers. Wanneer je een kampeermiddel veilig en vertrouwd wilt kopen, doe dit dan bij een BOVAG-kampeerbedrijf. Hier krijg je garantie en kunnen zij het verdere onderhoud voor je verzorgen. Want daarmee voorkom je zorgen, verleng je de levensduur van je kampeermiddel en bevorder je de verkeersveiligheid. Heb je al een kampeermiddel? Ga dan voor je vakantie langs de BOVAG-kampeervakman voor een geruststellende technische check van je caravan, camper of vouwwagen.

Lees ook: Waar let je op bij aankoop?

Verzekerd van een zorgeloos kampeergevoel 

Jouw heerlijke vakantiegevoel wil je niet laten onderbreken. Verzeker je daarom goed. Met een BOVAG Caravanverzekering of Vouwwagenverzekering zit je helemaal goed. De meeste BOVAG-kampeerbedrijven melden eventuele schade voor je en handelen dit af met de verzekering, inclusief het contact en de afhandeling met de schade-expert en de administratie. De BOVAG-kampeervakman kent je caravan als geen ander en schades worden grondig gerepareerd. Als het nodig is, krijg je een vervangend kampeermiddel. Bij BOVAG-kampeerbedrijven krijg je bovendien zes maanden garantie op de reparatie, bij verzekerde schade zelfs vier jaar. Zo geniet je zorgeloos van je kampeervakantie.

BOVAG zoekt het uit

In aflevering vijf (seizoen 3) gaat het over de verschillende kampeermiddelen. Met welk kampeermiddel ga je op stap? En welk kampeermiddel past nou het beste bij welke vakantie?

Koppel aan tafel voor busje

Welke kampeerspullen neem je mee 

“Ik ga op vakantie en neem mee…”. Het is waarschijnlijk heel herkenbaar om zoveel mogelijk spullen mee te nemen op vakantie. Juist bij het kamperen, waarbij je de ruimte en daarmee de mogelijkheid denkt te hebben om onbeperkt spullen mee te nemen. Maar er is een maximaal laadvermogen voor je caravan, vouwwagen en auto en ook een camper kun je niet onbeperkt belasten. Overbelading moet je dus zien te voorkomen. Niet alleen omdat het je een bekeuring kan opleveren, maar ook vanwege de verkeersveiligheid. De remweg van de combinatie wordt groter en de caravan of vouwwagen wordt daardoor vatbaarder voor slingeren.

Beperk daarom je vakantiebagage, kijk kritisch welk kampeermeubilair je nodig denkt te hebben en neem weinig eten en kleding mee. Op de meeste campings kun je wassen en eten en drinken kopen. De spullen die je meeneemt bij het kamperen kunnen beter zo licht mogelijk zijn. Denk aan aluminium stoelen, potten en pannen, melamine serviesgoed en lichtgewicht kunststof gasflessen. Veel BOVAG-kampeerbedrijven verkopen kampeerartikelen en accessoires, waarmee je je vakantie ook nog eens comfortabeler kunt maken. Van voortenten tot airconditioning, van een satellietontvanger voor de tv tot een mover, waarmee je de caravan met een druk op de knop op z’n plaats zet. Horren, een andere koelkast of een boiler? Het kan allemaal. En de BOVAG-kampeervakman weet precies waar hij op moeten letten als hij een nieuwe airco, satellietschotel, zonnepaneel of fietsendrager monteert of aansluit.

Begin je vakantie goed bij een BOVAG-kampeerbedrijf

Het BOVAG-kampeerbedrijf is dé plek om je vakantie te beginnen. Daar krijg je een goed onderbouwd aankoopadvies voor een nieuwe of gebruikte caravan, camper of vouwwagen. Op elke gebruikte caravan met een aanschafprijs vanaf € 3.500 en op elke gebruikte vouwwagen vanaf € 2.000 krijg je maar liefst een jaar garantie. Op elke gebruikte camper vanaf € 12.500 krijg je een half jaar garantie, mits je er in die zes maanden niet meer dan 20.000 kilometer mee hebt gereden. En gaat er binnen twaalf maanden toch iets kapot of werkt het niet naar behoren? Dan kun je bij je eigen BOVAG-kampeervakman terecht voor reparatie of vervanging van onderdelen. En wat dacht je van onderhoud? Onbezorgd kamperen begint met een kampeermiddel dat vakkundig is onderhouden door specialisten. Want niets is zo vervelend als pech onderweg of andere problemen met je mobiele vakantiehuis. Ook op reparatie en onderhoud krijg je garantie: zes maanden. En op verzekerde schade loopt de garantie zelfs op tot vier jaar. Kortom: bij BOVAG zit je gewoon goed.

Kijk hier voor een BOVAG-kampeerbedrijf bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.