Bovag logo
 1. HOME
 2. >
 3. Thema's
 4. >
 5. Winterbanden: zeker onderweg!

Winterbanden: zeker onderweg!

Wacht niet op de eerste sneeuwvlok om je banden te laten wisselen. Als het kwik onder de zeven graden duikt, heb je al profijt van winterbanden. Je rijdt er dan veiliger mee dan met je zomerbanden. Bovendien is het in de vroege herfst gemakkelijker om een afspraak te maken voor een bandenwissel, dan op het moment dat de Elfstedenkoorts naar een hoogtepunt gaat.

Auto in de sneeuw

Veiligheid

1.

Minder ongelukken

Sinds winterbanden verplicht zijn in Duitsland, is het aantal ongelukken door gladheid gehalveerd. Met winterbanden is je remweg op besneeuwd wegdek tot wel 50% korter. Ook vinden er in de winter aantoonbaar minder ongelukken plaats met winterbanden dan met zomerbanden.

2.

Meer dan sneeuw

Een winterband bewijst zijn nut bij alle winterse omstandigheden, dus niet alleen bij sneeuw.

3.

Echt voor de winter

Wissel voor de drukte om naar winterbanden. En vergeet niet terug te wisselen in maart, anders slijten de winterbanden snel. Bij zomerse temperaturen zijn winterbanden juist onveilig en slijten ook sneller.

Kiezen

Zijn winterbanden nou echt nodig? Tijdens winters met sneeuw en ijzel zie je het antwoord op de weg. Zomerbandrijders gaan stapvoets, maken schuivers en erger. Met winterbanden rijd je zo weg uit een besneeuwde parkeerplek en heb je meer grip en een kortere remweg. De kans op slippen en schuiven is veel kleiner is. Zeker voor mensen die ook op wintersport gaan, is het geen kwestie meer van ‘doe ik het of niet’, maar van: ‘welke neem ik?’ Jouw BOVAG-autobedrijf kan met jou uitzoeken wat voor jou de beste keuze is.

Kosten4-seizoenenbandSpecificaties

Wintersportlanden

In de meeste wintersportlanden en doorreislanden zoals Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden in de praktijk verplicht. Duitse wetgeving schrijft voor dat je verplicht bent de auto aan te passen aan de ‘te verwachten weersomstandigheden’. In de wintermaanden betekent dat dus dat winterbanden in feite verplicht zijn, net als goede ruitenwissers en voldoende ruitenwisservloeistof met antivries. Als je geen winterbanden hebt, kan dit in sommige landen een boete opleveren of erger. Als je namelijk betrokken bent bij een ongeluk in zo’n land, ben je meestal automatisch aansprakelijk als je zonder winterbanden reed. Ook als de andere partij duidelijk fout zat. Dit kan hoge kosten en nog veel meer ellende met zich meebrengen. Naast winterbanden, zijn in sommige landen ook sneeuwkettingen verplicht op kleine bergwegen.

Actuele verkeersregels in alle Europese landen vind je ook op de site van de EU. Daar kun je ook de Travel Abroad-app downloaden.

 • Winterbanden: Verplicht bij winterse omstandigheden, zoals ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder, en ijs- of rijpvorming. Alle banden met het sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden geaccepteerd. Banden met M+S markering, geproduceerd vóór 1 januari 2018, geldig tot 30 september 2024. Aanbevolen profieldiepte is minstens 4 mm. Wanneer gemonteerd, moet de max. snelheid van de banden gevolgd worden. Verplichting geldt ook voor Nederlandse auto's en campers, maar niet voor motoren. Voor aanhangers is het niet verplicht maar wel aangeraden. Boete bij niet naleving, vooral als verkeersopstoppingen veroorzaakt worden.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht in bepaalde bergachtige gebieden aangegeven door een blauw bord met een witte autoband en sneeuwketting. Gebruik toegestaan op sneeuw- of ijsbedekte wegen. Montage op ten minste de aangedreven wielen. Metalen sneeuwkettingen, kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken (volgens Europese norm EN 16662-1) zijn toegestaan. Max. snelheid: 50 km/h.
Winterbanden en sneeuwkettingen Duitsland
 • Winterbanden: Verplicht van 1 november t/m 31 maart in berggebieden (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen, Corsica). Kaart met specifieke zones beschikbaar op securite-routiere.gouv.fr. Banden met sneeuwvloksymbool (3PMSF) geaccepteerd, M+S tot 31-10-2024. Gewenningsperiode in winterseizoen 2023-2024, daarna boetes mogelijk.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht in bepaalde zones tijdens winterperiode. Gebruik toegestaan op sneeuw/ijs bedekte wegen. Verkeersbord met rode rand, zwarte winterband en sneeuwkettingen geeft verplichting aan. Alternatieven zoals sneeuwsokken toegestaan. Max. snelheid: 50 km/h.
 • Spijkerbanden: Toegestaan van 1 november t/m 31 maart. Maximumsnelheid 90 km/h. Voertuigen met Frans kenteken moeten een 90-sticker voeren.
Winterbanden en sneeuwkettingen Frankrijk
 • Winterbanden: Geen algemene verplichting. Verplicht van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Montage op alle vier wielen vereist. M+S banden geaccepteerd. Voorgeschreven maximumsnelheid van banden moet gevolgd worden. In Aostavallei en op de Brennerautosnelweg (E45/A22) en in Bozen geldt een algemene verplichting.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht in de auto van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen. Gebruik verplicht bij aanduiding door een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwketting. Max. snelheid: 50 km/h. Alternatieven zoals kunststof sneeuwkettingen of sneeuwsokken (volgens Europese norm EN 16662-1 of ÖNORM v5117) zijn toegestaan.
 • Spijkerbanden: Toegestaan van 15 november tot 15 maart voor voertuigen tot 3,5 ton. Verplichte montage op alle vier wielen en modderflappen aan wielkasten. Max. snelheid: 120 km/h op snelwegen, 90 km/h op overige wegen.
Winterbanden en sneeuwkettingen Italië
 • Winterbanden: Verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Banden met M+S, M&S, MS, of sneeuwvloksymbool (3PMSF) worden geaccepteerd. Minimale profieldiepte voor radiaalbanden: 4 mm, diagonaalbanden: 5 mm.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht bij aanduiding met een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwketting. Ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden, tenzij anders aangegeven. Max. snelheid: 50 km/h. Sneeuwkettingen moeten voldoen aan de ÖNORM V5117.
 • Spijkerbanden: Toegestaan van 1 oktober tot en met 31 mei op voertuigen tot 3,5 ton. Verplichte montage op alle vier wielen en eventueel ook op aanhangers. ‘Spikedtyres’ teken vereist.
Winterbanden en sneeuwkettingen Oostenrijk
 • Winterbanden: Verplicht van 1 november tot 31 maart bij winterse omstandigheden. Alle banden met M+S markering geaccepteerd. Minimale profieldiepte: 4 mm.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht bij aanduiding met een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwketting. Max. snelheid: 50 km/h. Sneeuwsokken als alternatief toegestaan.
 • Spijkerbanden: Gebruik van spikes of spijkerbanden is verboden.
Winterbanden en sneeuwkettingen Tsjechië
 • Winterbanden: Niet wettelijk verplicht, maar sterk aanbevolen bij winterse omstandigheden. Boete mogelijk bij veroorzaken van hinder.
 • Sneeuwkettingen: Verplicht bij aanduiding met een rond, blauw bord met een autoband en sneeuwketting. Sneeuwkettingen niet verplicht voor auto's met vierwielaandrijving als aangegeven. Max. snelheid: 50 km/h.
 • Spijkerbanden: Toegestaan van november tot en met april. Verplichte montage op alle vier wielen.
winterbanden en sneeuwkettingen BOVAG kaart
Kaart winterbanden Europa
Sneeuwkettingen in Europa

Nee, je kunt gewoon de richtlijnen in het instructieboekje van jouw auto gebruiken, die gelden voor zomer- en winterbanden. Controleer juist ook in de winter regelmatig je bandenspanning, omdat die door kou lager wordt. Je rijdt met een te lage bandenspanning sowieso altijd minder zuinig en minder veilig.

Nee, je kunt gewoon de richtlijnen in het instructieboekje van jouw auto gebruiken, die gelden voor zomer- en winterbanden. Controleer juist ook in de winter regelmatig je bandenspanning, omdat die door kou lager wordt. Je rijdt met een te lage bandenspanning sowieso altijd minder zuinig en minder veilig.

Zoek een bedrijf bij jou in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.