Een tweedehands auto kopen

Wilt u een tweedehands auto kopen? Dan is er heel wat om bij stil te staan. Waar kunt u bijvoorbeeld het best een occasion kopen? Welk model auto past bij u? Wat zijn de voordelen van het kopen van een occasion? En waar moet u speciaal op letten? Er zijn veel aanbieders en er valt veel te kiezen. Wat u ook kiest, één ding is in elk geval zeker: koopt u uw nieuwe auto bij een BOVAG-autobedrijf, dan kiest u voor service, een uitgebreid advies en betrouwbaarheid.

Welke occasion moet ik kopen?

Misschien weet u al precies welk merk en model tweedehands auto u wilt kopen, of misschien heeft u nog geen idee. Voordat u naar het autobedrijf stapt, is het belangrijk om goed op een rij te zetten wat u wilt en wat u nodig heeft. U bent er namelijk nog niet met het kiezen van merk en model alleen. Waar gaat u de auto voor gebruiken? En gaat u rijden op benzine, diesel of LPG? Of is een elektrische auto een goede optie?

Terug

Model

Welk model auto het best bij u past, hangt voor een groot deel af van waar u de auto voor gebruikt. Heeft u een groot gezin of zit u vaak alleen in de auto? Maakt u veel kilometers of rijdt u alleen korte stukken? Allemaal punten om rekening mee te houden. Zit u doorgaans niet met meer dan twee personen in de auto, dan kan een tweedeurs coupé een prima keuze zijn. Vervoert u veel bagage of meerdere mensen? Kijk dan naar een stationwagon, een vierdeurs sedan of een MPV. Bij een BOVAG-autobedrijf adviseren ze u graag.
Terug

Brandstof

Wanneer kiest u voor diesel of LPG en wanneer voor benzine bij het kopen van een gebruikte auto? En is een plug-in hybride of een 100% elektrische occasion wat voor u? Wat bij u past, hangt af van uw wensen, maar ook van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. We hebben de belangrijkste informatie op een rij gezet, zodat u goed voorbereid bij een BOVAG-autobedrijf langs kunt gaan.

Wat kost een tweedehands auto?

De prijs van een gebruikte auto ligt natuurlijk lager dan die van een nieuwe auto. Maar vergeet niet dat er naast het aankoopbedrag nog meer kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan verzekering, reparatie, onderhoud en belasting.

 • Aanschafkosten
 • Autoverzekering
 • Autobelastingen
 • Reparatie en onderhoud
U wilt niet te veel betalen voor een tweedehands auto, maar ook geen kat in de zak kopen. De Waardebepalingstool helpt u op weg. Voer in de tool het kenteken, de kilometerstand en uw postcode in en u krijgt een heldere richtprijs. Het is aan te raden om in elk geval te kiezen voor een auto met BOVAG Garantie.

Koopt u een occasion bij een BOVAG-bedrijf, dan kunt u ook een BOVAG-autoverzekering afsluiten. Dat levert veel voordelen op. Als u een occasion koopt, is de aanschafwaarderegeling erg interessant. Wordt uw auto gestolen of total loss verklaard dan ontvangt u niet de dagwaarde, maar wordt de aanschafprijs van uw auto vergoed. Dat verschil kan enorm oplopen!

Bekijk alle voordelen van een BOVAG-autoverzekeringBij het kopen van een gebruikte auto krijgt u te maken met BPM (Belasting van Personenauto’s en Motoren). Deze belasting betaalt u eenmalig bij het aanschaffen van uw occasion. BPM wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Daarnaast betaalt u periodiek motorrijtuigenbelasting. Hoeveel u moet betalen, hangt onder meer af van het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar u woont. Bereken de hoogte uw motorrijtuigenbelasting op de site van de Belastingdienst.

APK, onderhoud, reparaties en misschien wel schadeherstel. Het zijn kosten die erbij horen, maar die kunnen oplopen als u uw auto niet goed genoeg onderhoudt. Breng uw auto volgens de voorschriften in het onderhoudsboekje naar een BOVAG-autobedrijf. Dat voorkomt hoge onderhoudskosten in de toekomst, u vermindert er de kans op pech mee en u rijdt veiliger. Ook niet onbelangrijk: een goed onderhouden occasion met een onderhoudsboekje levert meer op bij inruil of verkoop.


Tips voor een proefrit in een occasion

Wilt u een occasion kopen? Maak dan altijd een proefrit. Zo voelt u of de auto lekker rijdt, bij u past en kunt u testen of alles werkt zoals u wilt. Bent u zelf niet zo’n autokenner, neem dan iemand mee die veel van auto’s weet en samen met een medewerker van het BOVAG-autobedrijf een helder advies kan geven. Alvast een paar zaken om op te letten:
 
 • Maak een uitgebreide proefrit, zodat u een goed gevoel krijgt bij de auto en de ruimte in de auto.
 • Voel of de auto soepel optrekt en schakelt. Luister of de auto goed klinkt.
 • Probeer verschillende soorten wegdek uit.
 • Vraag naar het onderhoudsboekje en het tellerrapport.

Een tweedehands auto kopen, drie keer zeker weten

Als u een tweedehands auto koopt, wilt u zekerheid. Zeker weten dat u geen kat in de zak koopt en dat u niet te veel betaalt. Kiezen voor een betrouwbare aanbieder voorkomt problemen. Een BOVAG-autobedrijf geeft u zekerheid op het gebied van service en garantie. Maar er zijn meer zaken om op te letten. We hebben drie belangrijke aandachtpunten op een rij gezet.

 • BOVAG Garantie
 • Tellerrapport
 • Onderhoudsboekje
Kies altijd voor een tweedehands auto met BOVAG Garantie. U krijgt minimaal 12 maanden garantie op de aankoop van een occasion. En nog eens 6 maanden garantie op reparatie en onderhoud. Dat geeft een zeker gevoel.

Staat u op het punt een tweedehands auto te kopen? Controleer de tellerstand dan voordat u tot aanschaf overgaat. Vraag de garage of de particuliere verkoper om een tellerrapport. Zo weet u zeker dat er door de vorige eigenaar niet geknoeid is met de tellerstand. Als de kilometerstanden in het rapport logisch zijn en geen gekke spongen of gaten vertonen, dan kunt u er van uit gaan  dat de tellerstand klopt.

Alleen de houder/eigenaar van een auto kan het tellerrapport bij de RDW opvragen. In het tellerrapport staan alle geregistreerde tellerstanden. Loopt de reeks tellerstanden op, dan is er sprake van een logische tellerstand. Is de reeks onderbroken door een tellerstand die lager is dan eerder geregistreerde tellerstanden, dan is de tellerstand onlogisch. Vraag de verkoper in dat geval om opheldering.

Kijk RDW.nl/tellerstanden voor meer informatie.

 Bekijk altijd het onderhoudsboekje van de tweedehands auto die u op het oog heeft. Vergelijk de huidige kilometerstand met de kilometerstand van de laatste beurt in het boekje. Zo kunt u zien of de auto regelmatig naar de garage is geweest en wanneer de laatste beurt is geweest. Het is goed om te weten of een occasion altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad volgens de voorschriften van de fabrikant. Wil je weten wat het voorschrift voor de auto is? Check het in deze tool.
Sommige auto’s zijn voorzien van het kwaliteitslabel 100% onderhouden. Dan is het bedrijf dat de auto verkoopt aangesloten bij deze onafhankelijke stichting. U weet dan dat de auto altijd het voorgeschreven onderhoud heeft gekregen. Kijk voor meer informatie naar deze video
De zekerheid van BOVAG

Koopt u een occasion bij een BOVAG Bedrijf? Dan krijgt u niet alleen een goed advies en prima kwaliteit, maar profiteert u ook van BOVAG Garantie. Wat houdt de BOVAG Garantie precies in?

 • 1.

  Kies altijd voor een auto met BOVAG Garantie. Dat geeft u minimaal 12 maanden extra zekerheid op de aankoop van uw gebruikte auto. Op alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden krijgt u 6 maanden garantie.

 • 2.

  Tijdens garantiewerkzaamheden vervangend vervoer in overleg.

 • 3.

  Altijd hulp bij klachten.

Particuliere klanten van BOVAG bedrijven kunnen zich wenden tot BOVAG bemiddeling via 030-659 53 95.

Uw verzoek tot bemiddeling kunt u doen via de Hulp bij klachten.

Om lid te kunnen worden moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid en deskundigheid. BOVAG controleert regelmatig dat bedrijven daar ook echt aan voldoen. Zo mag een BOVAG-bedrijf niet afwijken van de algemene voorwaarden die overeen zijn gekomen met de ANWB en de Consumentenbond. Ook moeten BOVAG-bedrijven altijd een schriftelijke koopovereenkomst met u sluiten, zodat u kunt bewijzen wat er is afgesproken.

Ja. Er is wel een uitzondering. Rijdt u binnen de garantieperiode zoveel kilometers dat er alweer een reguliere onderhoudsbeurt nodig is? Dan kan ook blijken dat de remblokken versleten zijn en is dit regulier onderhoud. Regulier onderhoud valt niet onder BOVAG Garantie.

Meer over dit thema