Een tweedehands auto kopen

Wil je een tweedehands auto kopen? Dan is er heel wat om bij stil te staan. Waar kun je bijvoorbeeld het best een occasion kopen? Welk model auto past bij jou? Wat zijn de voordelen van het kopen van een occasion? En waar moet je speciaal op letten? Er zijn veel aanbieders en er valt veel te kiezen. Wat je ook kiest, één ding is in elk geval zeker: koop je jouw nieuwe auto bij een BOVAG-autobedrijf, dan kies je voor service, een uitgebreid advies en betrouwbaarheid.

Welke occasion moet ik kopen?

Misschien weet je al precies welk merk en model tweedehands auto je wilt kopen, of misschien heb je nog geen idee. Voordat je naar het autobedrijf stapt, is het belangrijk om goed op een rij te zetten wat je wilt en wat je nodig hebt. Je bent er namelijk nog niet met het kiezen van merk en model alleen. Waar ga je de auto voor gebruiken? En ga je rijden op benzine, diesel of LPG? Of is een elektrische auto een goede optie?

Terug

Model

Welk model auto het best bij je past, hangt voor een groot deel af van waar je de auto voor gebruikt. Heb je een groot gezin of zit je vaak alleen in de auto? Maak je veel kilometers of rijd je alleen korte stukken? Allemaal punten om rekening mee te houden. Zit je doorgaans niet met meer dan twee personen in de auto, dan kan een tweedeurs coupé een prima keuze zijn. Vervoer je veel bagage of meerdere mensen? Kijk dan naar een stationwagon, een vierdeurs sedan of een MPV. Bij een BOVAG-autobedrijf adviseren ze je graag.
Terug

Brandstof

Wanneer kies je voor diesel of LPG en wanneer voor benzine bij het kopen van een gebruikte auto? En is een plug-in hybride of een 100% elektrische occasion wat voor jou? Wat bij je past, hangt af van jouw wensen, maar ook van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. We hebben de belangrijkste informatie op een rij gezet, zodat je goed voorbereid bij een BOVAG-autobedrijf langs kunt gaan.

Wat kost een tweedehands auto?

De prijs van een gebruikte auto ligt natuurlijk lager dan die van een nieuwe auto. Maar vergeet niet dat er naast het aankoopbedrag nog meer kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan verzekering, reparatie, onderhoud en belasting.

 • Aanschafkosten
 • Autoverzekering
 • Autobelastingen
 • Reparatie en onderhoud
Je wilt niet te veel betalen voor een tweedehands auto, maar ook geen kat in de zak kopen. De Waardebepalingstool helpt je op weg. Voer in de tool het kenteken, de kilometerstand en je postcode in en je krijgt een heldere richtprijs. Het is aan te raden om in elk geval te kiezen voor een auto met BOVAG Garantie.

Koop je een occasion bij een BOVAG-bedrijf, dan kun je ook een BOVAG-autoverzekering afsluiten. Dat levert veel voordelen op. Als je een occasion koopt, is de aanschafwaarderegeling erg interessant. Wordt je auto gestolen of total loss verklaard dan ontvang je niet de dagwaarde, maar wordt de aanschafprijs van je auto vergoed. Dat verschil kan enorm oplopen!

Bekijk alle voordelen van een BOVAG-autoverzekeringBij het kopen van een gebruikte auto krijg je te maken met BPM (Belasting van Personenauto’s en Motoren). Deze belasting betaal je eenmalig bij het aanschaffen van je occasion. BPM wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot van de auto. Daarnaast betaal je periodiek motorrijtuigenbelasting. Hoeveel je moet betalen, hangt onder meer af van het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont. Bereken de hoogte jouw motorrijtuigenbelasting op de site van de Belastingdienst.

APK, onderhoud, reparaties en misschien wel schadeherstel. Het zijn kosten die erbij horen, maar die kunnen oplopen als je je auto niet goed genoeg onderhoudt. Breng je auto volgens de voorschriften in het onderhoudsboekje naar een BOVAG-autobedrijf. Dat voorkomt hoge onderhoudskosten in de toekomst, je vermindert er de kans op pech mee en je rijdt veiliger. Ook niet onbelangrijk: een goed onderhouden occasion met een onderhoudsboekje levert meer op bij inruil of verkoop.


Tips voor een proefrit in een occasion

Wil je een occasion kopen? Maak dan altijd een proefrit. Zo voel je of de auto lekker rijdt, bij je past en kun je testen of alles werkt zoals je wil. Ben je zelf niet zo’n autokenner, neem dan iemand mee die veel van auto’s weet en samen met een medewerker van het BOVAG-autobedrijf een helder advies kan geven. Alvast een paar zaken om op te letten:
 
 • Maak een uitgebreide proefrit, zodat je een goed gevoel krijgt bij de auto en de ruimte in de auto.
 • Voel of de auto soepel optrekt en schakelt. Luister of de auto goed klinkt.
 • Probeer verschillende soorten wegdek uit.
 • Vraag naar het onderhoudsboekje en het tellerrapport.

Een tweedehands auto kopen, drie keer zeker weten

Als je een tweedehands auto koopt, wil je zekerheid. Zeker weten dat je geen kat in de zak koopt en dat je niet te veel betaalt. Kiezen voor een betrouwbare aanbieder voorkomt problemen. Een BOVAG-autobedrijf geeft je zekerheid op het gebied van service en garantie. Maar er zijn meer zaken om op te letten. We hebben drie belangrijke aandachtpunten op een rij gezet.

 • BOVAG Garantie
 • Tellerrapport
 • Onderhoudsboekje
Kies altijd voor een tweedehands auto met BOVAG Garantie. Je krijgt minimaal 12 maanden garantie op de aankoop van een occasion. En nog eens 6 maanden garantie op reparatie en onderhoud. Dat geeft een zeker gevoel.

Sta je op het punt een tweedehands auto te kopen? Controleer de tellerstand dan voordat je tot aanschaf overgaat. Vraag de garage of de particuliere verkoper om een tellerrapport. Zo weet je zeker dat er door de vorige eigenaar niet geknoeid is met de tellerstand. Als de kilometerstanden in het rapport logisch zijn en geen gekke sprongen of gaten vertonen, dan kun je er vanuit gaan dat de tellerstand klopt.

Alleen de houder/eigenaar van een auto kan het tellerrapport bij de RDW opvragen. In het tellerrapport staan alle geregistreerde tellerstanden. Loopt de reeks tellerstanden op, dan is er sprake van een logische tellerstand. Is de reeks onderbroken door een tellerstand die lager is dan eerder geregistreerde tellerstanden, dan is de tellerstand onlogisch. Vraag de verkoper in dat geval om opheldering.

Kijk RDW.nl/tellerstanden voor meer informatie.

 Bekijk altijd het onderhoudsboekje van de tweedehands auto die je op het oog hebt. Vergelijk de huidige kilometerstand met de kilometerstand van de laatste beurt in het boekje. Zo kun je zien of de auto regelmatig naar de garage is geweest en wanneer de laatste beurt is geweest. Het is goed om te weten of een occasion altijd op tijd zijn onderhoudsbeurten heeft gehad volgens de voorschriften van de fabrikant. Wil je weten wat het voorschrift voor de auto is? Check het in deze tool.
Sommige auto’s zijn voorzien van het kwaliteitslabel 100% onderhouden. Dan is het bedrijf dat de auto verkoopt aangesloten bij deze onafhankelijke stichting. Je weet dan dat de auto altijd het voorgeschreven onderhoud heeft gekregen. Kijk voor meer informatie naar deze video
De zekerheid van BOVAG

Koop je een occasion bij een BOVAG Bedrijf? Dan krijg je niet alleen een goed advies en prima kwaliteit, maar profiteer je ook van BOVAG Garantie. Wat houdt de BOVAG Garantie precies in?

 • 1.

  Kies altijd voor een auto met BOVAG Garantie. Dat geeft je minimaal 12 maanden extra zekerheid op de aankoop van je gebruikte auto. Op alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden krijg je 6 maanden garantie.

 • 2.

  Tijdens garantiewerkzaamheden vervangend vervoer in overleg.

 • 3.

  Altijd hulp bij klachten.

Particuliere klanten van BOVAG bedrijven kunnen zich wenden tot BOVAG bemiddeling via 030-659 53 95.

Jouw verzoek tot bemiddeling kun je doen via de Hulp bij klachten.

Om lid te kunnen worden moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen. Bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid en deskundigheid. BOVAG controleert regelmatig dat bedrijven daar ook echt aan voldoen. Zo mag een BOVAG-bedrijf niet afwijken van de algemene voorwaarden die overeen zijn gekomen met de ANWB en de Consumentenbond. Ook moeten BOVAG-bedrijven altijd een schriftelijke koopovereenkomst met jou sluiten, zodat je kunt bewijzen wat er is afgesproken.

Ja. Er is wel een uitzondering. Rijd je binnen de garantieperiode zoveel kilometers dat er alweer een reguliere onderhoudsbeurt nodig is? Dan kan ook blijken dat de remblokken versleten zijn en is dit regulier onderhoud. Regulier onderhoud valt niet onder BOVAG Garantie.

Meer over dit thema