Bovag logo

APK

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van de auto waarbij gekeken wordt naar verkeersveiligheid en milieu. De APK wordt uitgevoerd door een gediplomeerd keurmeester en neemt ongeveer een half uur tijd in beslag.
Aan het eind van de keuring bepaalt de keurmeester het resultaat. Een auto kan worden goedgekeurd, eventueel na herstel van afkeurpunten, maar ook afgekeurd. De keurmeester kan op het keuringsrapport ook reparatieadvies aangeven. Een misverstand is dat een auto met een geldige APK gegarandeerd goed is: een APK is alleen een controle, geen onderhoudsbeurt. Daarom wordt een APK door garagebedrijven vaak gecombineerd met een onderhoudsbeurt.
Voor vrachtwagens bestaat er een aparte APK, en ook touringcars moeten gekeurd worden. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) houdt toezicht op de APK in Nederland. Elke goedgekeurde auto moet door het gediplomeerde autobedrijf bij de RDW worden afgemeld. De RDW voert op basis van deze afmeldingsprocedure steekproeven uit. APK-keurmeesters moeten elke twee jaar een herhalingsexamen afleggen, zodat ze altijd up-to-date zijn en hun technische kennis goed bijhouden.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.