Een bromfiets kopen

Met een bromfiets verplaats je je snel en gemakkelijk in het verkeer. Je hebt geen last van files en ook parkeerproblemen zijn er zelden. Hoe kies je de bromfiets die het beste bij jou past? Ga naar een BOVAG-scooterbedrijf voor het beste advies.

Wat is een bromfiets?

Er zijn allerlei soorten tweewielers met een motor die passen in de categorie ‘bromfiets’. De belangrijkste is natuurlijk de scooter. Voor alle bromfietsen geldt: ze mogen maximaal 45 km/uur. Een helm en rijbewijs zijn verplicht. Bromfietsen moeten op de rijbaan, tenzij er een speciaal bord is voor een brom- en fietspad. Er zijn ook scooters die maximaal 25 km/uur mogen, dit zijn snorfietsen. Een snorfiets rijdt op het fietspad en een helm is niet verplicht.

Scooters in alle soorten en maten

Scooters bekijken bij een BOVAG-dealer is een feestje, want er zijn heel veel modellen, kleuren en uitvoeringen. En de deskundige, gediplomeerde verkopers en technici zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Zij laten zich regelmatig bijscholen.

Een van de belangrijkste afwegingen bij de aankoop is het type motor. Hieronder lees je in vogelvlucht over de verschillen. Wat het beste bij je past, kun je het beste in de showroom bespreken met de expert. Daar kun je natuurlijk ook een afspraak maken voor een proefrit. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je zorgeloos op pad met BOVAG Garantie.

Terug

Elektrisch

Een e-scooter rijdt op elektra. Je laadt de elektrische bromfiets aan het stopcontact op. Er is geen directe uitstoot en de motor is zeer stil. De motor vraagt relatief weinig onderhoud. Vanzelfsprekend is er wel een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig om bijvoorbeeld de remmen en banden te checken en de software te updaten. Ook is de accu na een aantal jaren aan vervanging toe. Lees alles over de e-scooter.
Terug

Viertakt

Een viertaktmotor rijdt op gewone EURO 95 benzine. Hoe hoog het verbruik [naar bromfiets/snorfiets/e-scooter/brandstof ] is, verschilt per type bromfiets en natuurlijk de rijstijl. Ook het geluid dat de motor maakt en de uitstoot hangen af van het type motor.

Net als alle scooters, zorgt goed onderhoud ervoor dat jouw motor zo zuinig mogelijk is en lang meegaat. Kies voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt, zodat de scootertechnicus er op tijd bij is om bijvoorbeeld het oliefilter te vervangen of de kleppen bij te stellen.
Terug

Tweetakt

Een 2-takt-bromfiets heeft een motor die wordt aangedreven door een zogenaamde mengsmering van benzine en olie. Bij sommige modellen vul je de olie zelf bij in een aparte tank, bij anderen kun je alleen tanken bij stations met een mengsmering- of brommixpomp. Tweetaktmotoren zie je nauwelijks meer bij nieuwe bromfietsen voor woon-/werkverkeer, maar wel bij gebruikte modellen. De motor hoor je duidelijk en er is meer uitstoot dan bij een viertaktmotor.

Checklist

Twijfel je over verschillende modellen? Met deze vier vragen kom je dichter bij jouw favoriete model. Gebruik ze voor jouw online zoektocht of neem ze mee naar de dealer voor goed advies op maat.

  • 1.

    Wat ga je ermee doen?
    Is de bromfiets voor woon-werkverkeer? Bij intensief gebruik is het heel belangrijk dat alle onderdelen afgestemd zijn op het Nederlandse verkeer en klimaat.

  • 2.

    Hoe zuinig moet ’ie zijn?
    De e-scooter is steeds populairder, maar ook bij benzinemodellen zijn er verschillen in verbruik. Jouw dealer wijst je de weg naar de zuinigste modellen.

  • 3.

    Wat is jouw onderhoudsbudget?
    Zeker bij gebruikte bromfietsen kun je bij het ene model meer reparaties verwachten dan bij het andere. Reken ook vast de jaarlijkse onderhoudsbeurt mee.

  • 4.

    Later weer verkopen?
    De waardevastheid van jouw scooter hangt af van zaken zoals de weerbestendigheid van de materialen. Ook slim: een gangbare kleur en opties als een buddyseat en GPS-tracking.

Wat kost een bromfiets?

Hoeveel een bromfiets kost, is heel afhankelijk van de keuzes die je maakt bij de aanschaf. Een BOVAG-scooterdealer helpt om die kosten in zicht te brengen. Bijvoorbeeld door ook de verschillen in brandstofverbruik, onderhoudsbeurten en veelvoorkomende reparaties te bespreken. Voor jongeren heeft het NIBUD informatie over de kosten van een scooter.