Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Thema's
  4. >
  5. Wat zijn de verschillende rijbewijscategorieën?

Wat zijn de verschillende Rijbewijscategorieën?

Heb je een rijbewijs, maar wil je iets anders rijden dan een doorsnee auto of wil je rijden met een aanhanger? Of misschien wil je meer gewicht vervoeren of meer mensen? Kijk dan of je behaalde rijbewijs hiervoor geschikt is. In dit artikel vind je welke rijbewijscategorieën er zijn en wat de regels zijn. Zo ga je gerust en veilig op weg.

2 mensen in lesauto

De verschillende rijbewijzen

Er zijn veel verschillende rijbewijzen. Zo heb je aparte rijbewijzen voor een brommer, motor, auto, aanhanger, bus en trekker. De overheid heeft vastgesteld wat je mag doen met welk rijbewijs. Het is dus even uitzoeken om te kijken welk rijbewijs past bij wat je wilt gaan doen.

De verschillende rijbewijzen zijn ingedeeld in de rijbewijscategorieën A tot en met D. Vroeger stond er op het rijbewijs nog een stukje tekst waarin stond wat je met het rijbewijs mocht doen. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Daarom vind je hieronder een overzicht van de rijbewijscategorieën voor motorvoertuigen.

Bekijk ook de video van BOVAG zoekt het uit over 'De wirwar van rijbewijscategorieën'.

Kleine voertuigen

Brommerrijbewijs AM

Dit rijbewijs voor brom- en snorfietsen, scooters en brommobielen mag je halen wanneer je 16 jaar of ouder bent. Dit rijbewijs valt onder de categorie AM. Heb je een auto- of motorrijbewijs? Dan hoef je geen apart brommerrijbewijs te halen.

Motorrijbewijs A

Het rijbewijs voor motoren valt onder categorie A. Binnen deze categorie verschillende rijbewijzen, namelijk A1, A2 en A. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor en van hoe oud je bent. A1 is voor een lichte motor, A2 voor een middelzware motor en A voor onbeperkt.

Autorijbewijs B

Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3.500 kilo en je mag maximaal 8 personen vervoeren, jezelf niet meegerekend.

Caravan of aanhangwagen

Wil je met een caravan of aanhangwagen rijden? In de meeste gevallen kun je prima uit de voeten met een B rijbewijs. Soms heb je een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig: als het totaalgewicht van de combinatie auto met aanhangwagen meer dan 3.500 kilo is.

Lees ook: Rijden met een aanhangwagen of trailer en Rijden met een caravan of vouwwagen

Grote voertuigen

Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig. Wil je meer mensen vervoeren dan 8? Dan heb je een rijbewijs voor bussen nodig (D of D1).

Vrachtwagenrijbewijs C

Er zijn twee soorten vrachtwagenrijbewijzen. Het C1-rijbewijs is voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo. Het C-rijbewijs is voor chauffeurs van vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo.


Busrijbewijs D

Wil je meer mensen vervoeren dan 8, exclusief de chauffeur? Dan heb je een rijbewijs voor bussen nodig (D of D1). Het D-rijbewijs is het 'gewone' busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen van maximaal zestien zitplaatsen is er het D1-rijbewijs.


Trekkerrijbewijs T

Met dit rijbewijs mag je op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid. Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht. Al vanaf je 16e mag je rijexamen doen voor rijbewijs T.

Code is verandering categorie

Achter sommige letters van een rijbewijs staat soms ook nog een code. Deze code staat voor een stukje tekst waarin staat uitgelegd wat je mag. Het geeft een uitzondering aan op de categorie. Een code op een rijbewijs kan bijvoorbeeld aangeven dat je een bril voor ver weg op moet.

rijbewijs

Denk bij een rijbewijs niet alleen aan de regels, maar vooral aan je veiligheid. Ook al is bijvoorbeeld een rijbewijs voor een aanhanger niet verplicht, bedenk dan wel dat het toch stukken veiliger kan zijn om hier wel les in te krijgen.

Regels veranderen continu

De regels bij rijbewijscategorieën veranderen vaak, waardoor er soms onduidelijkheid is. Het slimste wat je kan doen is alle informatie over je auto, je rijbewijs, de soort aanhanger en details aan je BOVAG-rijschool te geven. Zij kunnen het voor je uitzoeken.

Op weg naar je rijbewijs

Vind een BOVAG rijschool in de buurt

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.