Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. De specialist
  4. >
  5. Peter de Rooy
Peter de Rooy voor truck
vooruitgang

​Groene pionier met een groene missie

Samen met zijn broer leidt BOVAG-verenigingsbestuurslid Peter de Rooy (55) een transportbedrijf, een onafhankelijk autobedrijf en een tankstation in ’t Goy. Hij praat met passie over zijn missie: het bedrijf zo groen en duurzaam mogelijk maken. “We hebben een eigen cng-pomp aangelegd, en de stroom voor onze laadpaal komt van zonnepanelen op het dak.”

“Mijn broers en ik zijn op deze plek geboren en getogen. Mijn vader was fruitkweker en bracht de oogst met zijn vrachtwagen naar de veiling. Later deed hij dat ook voor anderen, en dat groeide uit tot een transportbedrijf met een onafhankelijk autobedrijf en een tankstation. Toen mijn vader in 1982 overleed, heb ik het bedrijf samen met mijn broer voortgezet. In de werkplaats onderhouden en repareren we personenauto’s, bestelauto’s, vrachtwagens en trailers. Onze monteurs zijn breed opgeleid en kunnen aan alle soorten voertuigen sleutelen. Voor ons is het een voordeel dat trucktechniek vooruit loopt op autotechniek. Wij hadden al ruime ervaring met roetfilters en AdBlue voordat deze technologie op grote schaal in personenauto’s werd toegepast. Ook brandstoffen zoals cng en lng zijn voor ons gesneden koek. Wij verwachten dat het marktaandeel van dit soort alternatieve brandstoffen de komende jaren sterk toeneemt. Daarom hebben we in een vroeg stadium besloten om ons bedrijf daar helemaal op in te richten.”

Omrijden
“Van oudsher is de transportsector een nogal conservatieve branche. Dat moet veranderen, want klanten worden kritischer op emissies tijdens het vervoer. Duurzaam transport heeft de toekomst, want een vrachtwagen op cng stoot tot 90% minder co2 uit dan een vrachtwagen op diesel. Vier jaar geleden kochten we onze eerste cng-truck, en dat beviel zo goed dat we inmiddels negen cng-trucks en vier lng-trucks in ons wagenpark hebben. Een nadeel van cng was dat we moesten omrijden om te tanken. In samenwerking met de provincie Utrecht hebben we zelf een cng-vulpunt neergezet. Nu de pomp er staat, zien we dat bedrijven en organisaties uit de omgeving vaker overstappen naar bedrijfsauto’s en personenauto’s met een cng-installatie. Dat levert extra werkplaatsbezoek op, want wij hebben niet alleen een pomp, maar ook specialistische kennis van onderhoud en reparatie aan cng-voertuigen. Voor distributie in de binnenstad rijden we met een 18-tons elektrische truck. Opladen doen we met een laadpaal die is verbonden met zonnepanelen op het dak. We rijden energieneutraal, emissievrij en zonder brandstofkosten.”

Terugverdienen
“Duurzaamheid komt door het hele bedrijf terug. We verwarmen het pand met een houtpelletkachel en overal hangt led-verlichting met bewegingssensoren. Leenauto’s voor klanten zijn hybride of rijden op cng, en in de werkplaats scheiden we het afval. Dat levert zelfs geld op. Omdat we de laatste jaren grote stappen hebben gezet, wordt het lastiger om nieuwe besparingen te bedenken. Maar dat is de sport: blijven zoeken naar verbeterpunten. Op dit moment ben ik aan het rekenen. Wat kosten kleine windmolens op het dak, en wat levert het op? Ons uitgangspunt is dat een investering in duurzaamheid zichzelf moet terugverdienen. Natuurlijk blijft de prijs voor klanten een belangrijke factor, maar als iemand voor hetzelfde geld kan kiezen tussen duurzaam en een niet-duurzaam, valt de beslissing vaak in ons voordeel uit. Mijn vader was niet bang om nieuwe wegen in te slaan. Zo kijk ik ook naar het bedrijf. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en rekening houden met de omgeving is voor ons geen reclamepraatje. Het is onderdeel van wat we zijn, en het brengt ons nieuwe kansen. Soms is het lastig om medewerkers te overtuigen van nieuwe ideeën, maar ik geloof er echt in. Thuis heb ik ook zonnepanelen en een laadpaal, en ik rijd een elektrische auto. Maar laat ik eerlijk zijn. Duurzaamheid is niet alleen goed voor het bedrijf. Ik vind het ook gewoon heel erg leuk om met nieuwe dingen te pionieren.”

Autobedrijf De Rooy B.V.

Autobedrijf De Rooy B.V.

Beusichemseweg 58
3997 MK 't Goy
030-6012024
is ook te vinden via:

Producten & Diensten

  • APK
  • Kopen
  • LPG inbouw
  • Onderhoud
  • Tanken

Voertuigen

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.