Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. De specialist
  4. >
  5. Bikeshop Urk
twee mannen in fietsenwinkel
bewegingsvrijheid

Bikeshop Urk

In 2005 gingen twee fietsspeciaalzaken op Urk op één adres samen verder. Jan van Slooten was bij één ervan bedrijfsleider. Samen met Teun Loosman, de voormalige bedrijfsleider van het andere bedrijf, runt hij nu Bikeshop Urk. Het succes van deze zaak heeft volgens Jan twee pijlers: balans en korte lijnen.

Het samengaan van Profile Fietsbedrijf Klaas Weerstand en Fietswereld Frans Kramer maakte het mogelijk om kosten te delen en de beste locatie te kiezen. Daar zitten we nu nog: goed bereikbaar aan de rand van het dorp. Maar er speelde meer. Frans Kramer verkocht ook bromfietsen. Die handel werd steeds moeilijker. De rijbewijsplicht werd ingevoerd en er kwamen veel goedkope, Chinese merken op de markt. In het nieuwe bedrijf namen, we afscheid van de ‘brommers’. De elektrische fiets was de welkome opvolger. Ik ben altijd in het bedrijf gebleven. In 2007 heb ik mezelf als mede-eigenaar ingekocht. Teun is er even tussenuit geweest. Hij werd mede-eigenaar van een fietsbedrijf in IJsselmuiden. Op het dorp kwamen we elkaar regelmatig tegen, het contact is altijd goed gebleven. Natuurlijk hadden we het regelmatig over ‘de handel’. Om een lang verhaal kort te maken: sinds 2018 zijn we samen eigenaar van Bikeshop Urk.”

De aard van Urk

“Zeventig procent van alle fietsen die we verkopen is een e-bike. Dat komt door de aard van Urk. Alles gebeurt hier vroeg, vanaf een uur of vier in de ochtend is er al volop actie. Dan is het lekker als je snel en comfortabel naar je werk kunt rijden, ook met tegenwind op de dijk. Bij de dorpscultuur hoort ook dat we tussen één en twee uur ‘s middags thuis warm eten. Wéér op de fiets dus. In onze winkel vind je de dorpscultuur ook terug. Wij kénnen onze klanten. Zij krijgen service op dorpsniveau: je stapt bij ons makkelijk binnen en we helpen je snel. We merken dat goede service ook buiten het dorp een serieus verkoopargument is. Daardoor hebben we klanten uit de hele Noordoostpolder. We zijn bewust niet aangesloten bij een formule. Daardoor kunnen we ons eigen assortiment bepalen zonder dat er druk van fabrikanten achter zit. We verkopen zo’n tweeduizend fietsen per jaar. Dat betekent weer dat we via de inkooporganisatie waar we wel bij zijn aangesloten, goede prijzen kunnen bedingen. Zo realiseren we een mooie balans van het dorpse karakter en de omvang van het bedrijf.”

Korte lijnen

“We hebben een goede en constante personele bezetting, maar nieuw personeel vinden is een uitdaging. Urk is een dorp met korte lijnen en dat komt ook in dit opzicht goed van pas. Zo kunnen we direct schakelen met diverse scholen. Daarbij hebben we meegewerkt aan de lespakketten voor de fietsbranche van BOVAG en verzorgen we zelf gastlessen. Samen met de mogelijkheid tot (snuffel)stages slagen we er goed in om jongeren te triggeren. Twee vaste medewerkers zijn zo binnengekomen. Mede dankzij BOVAG blijven we zelf ook bij. Op de netwerkbijeenkomsten ontmoet je collega’s waar door je weet wat er elders speelt. Het is ook mooi om te zien dat je hier bevestigd kunt worden in de juistheid van de koers van je bedrijf. Bij de laatste ontmoeting kwam duidelijk naar voren dat service in de werkplaats dé manier is om klanten aan je te binden. Dat is precies de kern van Bikeshop Urk: ’koop hem bij de man, die hem ook maken kan’.”

BOVAG Lid Placeholder

Bike Shop Urk B.V.

Industrierondweg 20
8321 EB Urk
0527-684857

Producten & Diensten

  • Huren
  • Kopen
  • Onderhoud

Voertuigen

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.