Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. De specialist
  4. >
  5. Ralph Hoefman
Ralph Hoefman met jongen
vooruitgang

“Truckmonteur is het vak van de toekomst”

Ondernemen is vooruitzien. Daarom reist Ralph Hoefman, algemeen directeur van Van Tilburg-Bastianen Truck & Trailer Service (TB T&TS), als gastlesdocent langs vmbo-scholen. Hij wil jongeren tussen twaalf en zestien warm krijgen voor de TruckAcademy, een unieke, door BOVAG geïnitieerde, mbo-opleiding tot trucktechnicus. Hoefman: “Voor mijn bedrijf, maar ook voor de jongeren zelf, zie ik de TruckAcademy als dé troefkaart voor de toekomst.”

Ik zeg ‘mijn bedrijf’, maar ik ben in loondienst. Toch voelt TB Truck & Trailer Service als mijn onderneming. Ik werk nu twintig jaar in dit familiebedrijf, waarbinnen de mens voorop staat. Ik voel me enorm verbonden. Kom je aan TB of aan onze mensen, dan kom je aan mij! Ik hoor bij het meubilair en voel me persoonlijk verantwoordelijk voor het succes van de onderneming, in 1934 opgericht door meneer van Tilburg in Breda. We zijn financieel krachtig en ik ben trots op de groei, mede gerealiseerd door mooie overnames, zoals die van EBAG Trucks, inclusief alle 75 medewerkers. Niemand ontslagen, want het zijn de mensen die je sterk maken.”

Kwetsbare kern


“De kern van onze elf filialen bestaat uit honderdvijftig truckmonteurs, techneuten met hart voor de zaak, passie voor hun vak. Maar die kern is ook kwetsbaar, want mensen vallen weg, bijvoorbeeld door pensioen. En we zien dat jongeren steeds minder interesse tonen in technische opleidingen. Er komt aan de onderkant bijna niets meer bij. Mijn belangrijkste ondernemersmissie is het tij te keren. Daarom besloot ik op jongeren af te stappen en hen uit te leggen hoe sexy een baan als truckmonteur eigenlijk is: met de opkomst van elektrische en waterstofmotoren in de zware transportsector is truckmonteur het vak van de toekomst. Word je specialist, dan verdien je straks niet alleen veel meer geld dan een ander, je hebt ook werk voor de rest van je leven.”


TruckAcademy

“Mijn verhalen op vmbo-scholen wierpen hun vruchten af. Na een tijdje meldden zich bij TB de eerste studenten bedrijfswagentechniek, tot hun studiekeuze gekomen door zo’n gastles van mij. Toch waren er nog problemen te overwinnen, want onze technische leermeesters klaagden vaak over het niveau van de BOL- en BBL-studenten. Toen BOVAG, samen met andere truckdealers, nadacht over het opzetten van een TruckAcademy, besloot ik onmiddellijk aan te haken. Bij de Academy moet je denken aan extra lespakketten voor studenten bedrijfsautotechniek die zich willen doorontwikkelen tot truckspecialist. Aad Verkade, branchemanager BOVAG Truckdealers, heeft fantastisch lobbywerk verricht en de TruckAcademy laten opnemen in de leerplannen van negen ROC’s. Ik zit nu in de stuurgroepen van vier van deze ROC’s in onze regio.”

Hoger gekwalificeerd

“Tijdens hun schooltijd behalen de TruckAcademy-studenten, soms op onze kosten, certificaten voor onderdelen als apk-keuring, laadklepkeuring, airco-onderhoud en ‘Veilig werken langs de weg’. Zo komen ze als student hoger gekwalificeerd bij onze leermeesters binnen en zijn ze sneller van waarde voor het bedrijf. Bij ons krijgen ze dan natuurlijk ook nog de gespecialiseerde DAF-opleidingen. En ze leren werken aan de twintig Solaris waterstof-elektrisch aangedreven stadsbussen, die wij mochten leveren aan Connexxion in Heinenoord, en aan de eerste DAF CF Electric trucks. Met trots kan ik zeggen dat we dit jaar zeventien TruckAcademy-techneuten konden aannemen, drie minder dan we wilden, maar wel een record. Helaas blijven gemiddeld maar vijf van de twintig nieuwe instromers hun leven lang hier werken. Dus ondanks die instroom groeien we nog niet. Toch zie ik de TruckAcademy voor ons als de troefkaart voor de toekomst. Jongeren pakken de uitdaging van de academy aan. En daarmee verzekeren zij zichzelf van een onbegrensde toekomst, want wij hebben altijd plek!”

BOVAG Lid Placeholder

Van Tilburg-Bastianen DAF B.V. Breda

Heilaar-Noordweg 1
4814 RR Breda
076-8009500

Producten & Diensten

  • Kopen
  • Laadklepkeurmerk
  • Onderhoud

Voertuigen

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.