Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. De specialist
  4. >
  5. Subaru Kleinwier
Léon Rang in auto
bewegingsvrijheid

Op avontuur met Subaru

Léon Rang (47), eigenaar van Subaru Kleinwier in Zwijn­drecht, ontvangt ons aan de ruwhouten tafel van de ‘Kleinwier-bar’, een sfeerrijke mini-blokhut met heuse toog en whiskeykast tussen de showroom en werkplaats. Wie deze gastenruimte binnenstapt waant zich in een Zweedse fjällstuga, na een lange outdoor dag. En dat is precies de bedoeling. Want Léon verkoopt naast auto’s ook avontuur.

Ik probeer de beleving van het vrijgevochten outdoor-genieten al in de showroom op te wekken. Er is veel gebeurd met Subaru. Van een onderhoudsvriendelijke all-wheel drive Japanner, bedoeld voor de oudere klant op zoek naar veiligheid bovenal, is met name de Subaru Forester nu een cult-auto. Voor mensen die iets unieks willen, zoals vroeger de Saab of Volvo 240. Echt leuk, tegenwoordig komt de generatie tussen 25 en 40 jaar hier een auto uitzoeken, die zagen we vroeger niet. En ze willen meer, ze willen met hun Subaru op avontuur, daar hebben wij ons nu helemaal op aangepast. Hoe een en ander zo is ontstaan? Ik denk wij dat avontuurvuurtje zelf hebben aangewakkerd doordat ik vanuit mijn ondernemerschap telkens iets nieuws wilde verzinnen, mee wilde denken met de klant en anders wilde zijn dan de rest.”


Samen ‘surviven’

“Als geboren en getogen Rotterdammer ben ik van ‘geen woorden maar daden’, altijd keihard gewerkt. Op mijn vijftiende poetste ik op zaterdag auto’s bij Subaru Kleinwier in Barendrecht, van Leen Kleingeld en Rob Wiersma. Ik had er nog 101 baantjes naast, maar bleef daar hangen en kwam uiteindelijk in de werkplaats terecht. Na het overlijden van Rob werd ik richting showroom gedirigeerd, tien keer leuker dan de werkplaats! In 2006 stapte een gemeenteambtenaar de showroom binnen met de boodschap: “Linksom of rechtsom, meneer Kleingeld, er komt een rotonde op deze plek, uw bedrijf moet plat. Maar financieel ga ik u blij maken.” Dat bleek het moment waarop ik in gesprek kon over een eventuele overname. Ik moest dan wel op zoek naar een andere locatie, niet te ver weg, om de bestaande klanten te behouden. En ik moest geld vinden voor het overnemen van de voorraad en inventaris, de salarissen van het personeel, het hele feest. Zonder tonnen op de bank een hele uitdaging voor een jonge ondernemer. Natuurlijk geloofde de bank niet in mij, maar Leen Kleingeld en zijn vrouw Adrie, superlieve mensen, wel! Op 1 maart 2007 verhuis­den we naar Zwijndrecht. Daarna runde Leen en ik de zaak nog een jaartje samen en in 2008 nam ik zijn volledige aandelenpakket over, deels door hem gefinancierd. Door de jaren kon ik hem, hij is nu 75, volledig afbetalen. Niet altijd even gemakkelijk, in 2008 draaiden we super, maar je weet wat er in 2009 gebeurde. Vanwege de crisis verloor ik ruim dertig procent omzet. Maar we werken hier met een klein, multi-inzetbaar, gemotiveerd team, niet te beroerd om alles aan te pakken om samen te ‘surviven’. Toen wij ons in 2009 bij Point S-banden konden aansluiten werden wij, naast Subaru-dealer, ook bandencentrum. Na drie jaar ging Point S zelf failliet, maar wij waren gered.”

Cultstatus

“Ik zoek altijd naar uitdagingen om de omzet op te krikken. Letterlijk soms, want met de transitie van Subaru naar cult-auto kwam ook de vraag naar lift-kits uit Amerika om de auto hoger op de wielen te krijgen. Importeren was peperduur, de wachttijden lang, dus ontwikkelden monteur Dennis, een externe constructeur, en ik zelf een complete lijn in ‘2 inch lift-kits’ voor alle Subaru-­modellen. Al vanaf € 995,– kun je je Subaru door ons laten verhogen en verder uitrusten met accessoires als terreinbanden, extra lampen, een snorkel, een daktent, et cetera. Totdat je een echte outdoor adventure Offroad hebt. Ter promotie plaatsen we al onze unieke Custom Made Subaru’s online en we verhuren twee volledig uitgeruste 4x4 Custom Made Forester Offroads. Dus ja, onze lift-kits krikken ook de omzet op! En we verkopen nu zelfs € 15.000,– per jaar aan Subaru-gadgets in onze Subaru Kleinwier-webshop, dankzij die nieuwe cultstatus.”

BOVAG Lid Placeholder

Kleinwier B.V.

Fruiteniersstraat 6
3334 KA Zwijndrecht
078-6106116

Producten & Diensten

  • APK
  • Kopen
  • Onderhoud

Voertuigen

Merken

  • Subaru
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.