Een elektrische fiets kopen

De beste elektrische fiets is de fiets die perfect bij jouw persoonlijke situatie en je gebruik past. Ga daarom niet over één nacht ijs bij het kopen van een nieuwe of tweedehands elektrische fiets. Er zijn veel soorten en modellen e-bikes, de techniek is uitgebreid en ontwikkelt zich in een snel tempo. Wat bij de één past, is voor de ander misschien een minder goede keuze. Ga dus voor een uitgebreid advies naar de BOVAG-fietsexpert. Ze hebben verstand van zaken, je vindt er de betere elektrische fietsen en je kunt er een uitgebreide proefrit op verschillende soorten e-bikes maken. Bovendien kun je rekenen op BOVAG Garantie. We hebben alvast het een en ander voor je op een rij gezet, zodat je goed voorbereid bij de BOVAG-fietsenhandelaar binnenstapt.

Een elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Wat voor ritjes ga je met de elektrische fiets maken? Hoeveel ondersteuning wil je bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Wat is jouw budget? Bij het kopen van een nieuwe of gebruikte elektrische fiets zijn het vooral de accu, de motor, de actieradius en de programma’s waar je op moet letten. Het gewicht en de plek van fietsaccu en –motor hebben bijvoorbeeld invloed op hoe de e-bike rijdt. We hebben de belangrijkste weetjes voor je verzameld. En we hebben een handige keuzehulp en een checklist voor bij de proefrit gemaakt.

Checklist bij het kopen van een elektrische fiets

Om te bepalen welke elektrische fiets bij jou past, zal de BOVAG-expert je om specifieke informatie vragen. Waar je de elektrische fiets precies voor gaat gebruiken en hoe je hem gaat stallen bijvoorbeeld. Voordat je naar de fietsenwinkel gaat, is het dus een goed idee om het een en ander op papier te zetten. Om je daarbij te helpen hebben we de checklist proefrit e-bike voor je samengesteld. Print hem uit, vul hem in en neem hem samen met de BOVAG-fietsexpert door. Zo vind je de beste elektrische fiets.

>> Download de checklist proefrit elektrische fiets

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Een tweedehands elektrische fiets is doorgaans goedkoper dan een nieuwe, maar het is vaak wel lastig om de technische staat van een gebruikte e-bike te beoordelen. Waar moet je aan denken?

 • 1.

  De beste plek om een tweedehands e-bike te kopen is de vakhandel. De rijwielhandelaar kan namelijk de staat van de meeste accu’s uitlezen op de computer.
   

 • 2.

  Bij een BOVAG-fietsexpert krijg je BOVAG Garantie op de aankoop van een tweedehands e-bike. Dat voelt een stuk zekerder.

 • 3.

  Maak altijd een lange proefrit met een gebruikte e-bike. Check of de accu helemaal opgeladen is als je wegrijdt. Zo weet je of de actieradius voldoende is.

   

 • 4.

  Kijk altijd even naar de kilometerstand. Veel gebruikt, betekent meer op- en ontladen van de accu en dus meer slijtage.
   

Tweedehands e-bikes - Bovag zoekt het uit

Veelgestelde vragen over de e-bike

Bekijk alle veelgestelde vragen

Een e-bike mag maximaal 25 km/u rijden. Gaat de fiets harder, dan stopt de ondersteuning vanzelf. Je kunt natuurlijk wel op eigen kracht verder trappen. Een high-speed e-bike ondersteunt je tot 45 km/u.

Als je de accu van jouw e-bike af kunt halen, kun je hem bij ieder stopcontact opladen. Neem dan wel je oplader mee onderweg. Daarnaast zijn er in Nederland een groot aantal openbare oplaadpunten. Alle bezoekerscentra van Natuurmomenten hebben er bijvoorbeeld een. Op de websites oplaadpunten.nl of oplaadpalen.nl vind je een handig overzicht.

Nee, een elektrische fiets heeft net zoveel onderhoud nodig als een gewone fiets. Wel gebruiken veel e-bikes software en is er af en toe een update nodig. Breng je elektrische fiets daarom zeker één keer per jaar naar een BOVAG-fietsexpert voor onderhoud. Uiteraard is het afhankelijk van hoe intensief je je e-bike gebruikt. Bij de e-bike is een jaarlijkse controlebeurt extra belangrijk, omdat er dan ook vaak een software update wordt uitgevoerd. Optimale software is optimaal genieten.

De elektrische fiets: keuzehulp bij oriëntatie en tips voor de proefrit