Een elektrische fiets kopen

De beste elektrische fiets is de fiets die perfect bij jouw persoonlijke situatie en jouw gebruik past. Ga daarom niet over één nacht ijs bij het kopen van een nieuwe of tweedehands elektrische fiets. Er zijn veel soorten en modellen e-bikes, de techniek is uitgebreid en ontwikkelt zich in een snel tempo. Wat bij de één past, is voor de ander misschien een minder goede keuze. Ga dus voor een uitgebreid advies naar de BOVAG-fietsexpert. Ze hebben verstand van zaken, je vindt er de betere elektrische fietsen en je kunt er een uitgebreide proefrit op verschillende soorten e-bikes maken. Bovendien kun je rekenen op BOVAG Garantie. We hebben alvast het een en ander voor je op een rij gezet, zodat je goed voorbereid bij de BOVAG-fietsenhandelaar binnenstapt.

Een elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Wat voor ritjes ga je met de elektrische fiets maken? Hoeveel ondersteuning wil je bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Wat is jouw budget? Bij het kopen van een nieuwe of gebruikte elektrische fiets zijn het vooral de accu, de motor, de actieradius en de programma’s waar je op moet letten. Het gewicht en de plek van fietsaccu en –motor hebben bijvoorbeeld invloed op hoe de e-bike rijdt. We hebben de belangrijkste weetjes voor je verzameld. En we hebben een handige keuzehulp en een checklist voor bij de proefrit gemaakt.

Terug

Fietsaccu

De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons zijn er verschillende accu’s met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De basis is altijd één van deze twee materialen: nikkel-metaalhydride (Ni-MH) of lithium-ion (Li-ion). Li-ion is lichter en compacter dan een accu van nikkel-metaalhydride. Hoe een fiets rijdt, hangt mede af van het gewicht en de plek van de accu. Meestal zit de accu op of aan de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast. Een accu kan vastzitten, maar ook uitneembaar zijn. Maak een paar proefritten bij een BOVAG-fietswinkel om het verschil te voelen.
 
Terug

Programma's

Hoe zwaar of licht wil je trappen? Je kunt bij een e-bike kiezen voor verschillende rijprogramma’s die bepalen hoeveel trapondersteuning je krijgt. De ene fietser kan en wil zelf flink meetrappen, de ander kiest voor maximale ondersteuning. Je kunt de verschillende rijprogramma’s zelf eenvoudig instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor jou programmeren.
 
Een e-bike heeft ook versnellingen. In een lage versnelling maken jouw benen meer omwentelingen dan in een hoge. Door regelmatig en op tijd te schakelen, vergroot je de actieradius van jouw fiets. De twee belangrijkste soorten versnellingen zijn de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling. De BOVAG-expert kan de verschillen uitleggen en met je bekijken wat het beste bij jouw situatie past.
Terug

Fietsmotor

De fietsmotor zorgt dat je minder hard hoeft te trappen. Waar de motor zit, bepaalt mee hoe de fiets rijdt. Test de verschillen tijdens een proefrit.
 
Met een motor in het achterwiel heb je altijd een duwtje in de rug. De motor drijft namelijk het achterwiel aan. De kettingkast is deels open, dus is het wel nodig om af en toe de ketting te smeren. Dit type fiets heeft een derailleur- en geen naafversnelling.
 
Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dat betekent: minder onderhoud.
 
Een motor in het midden bij de trapas zorgt voor een hele stabiele fiets. Omdat er niets op het voor- of achterwiel zit, trapt dit soort e-bikes ook licht zonder ondersteuning.
 
Terug

Actieradius

De actieradius is de afstand die je kunt fietsen, zonder jouw accu opnieuw op te laden. Een fiets met een grote actieradius is handig als je hem vooral nodig heeft voor langere afstanden, bijvoorbeeld naar jouw werk of voor fietsvakanties. Wil je vooral trapondersteuning voor korte ritjes in de buurt? Dan is een grote actieradius niet zo belangrijk. Vraag jouw BOVAG-fietsexpert om een advies op maat.
 

Checklist bij het kopen van een elektrische fiets

Om te bepalen welke elektrische fiets bij jou past, zal de BOVAG-expert je om specifieke informatie vragen. Waar je de elektrische fiets precies voor gaat gebruiken en hoe je hem gaat stallen bijvoorbeeld. Voordat je naar de fietsenwinkel gaat, is het dus een goed idee om het een en ander op papier te zetten. Om je daarbij te helpen hebben we de checklist proefrit e-bike voor je samengesteld. Print hem uit, vul hem in en neem hem samen met de BOVAG-fietsexpert door. Zo vind je de beste elektrische fiets.

>> Download de checklist proefrit elektrische fiets

Een tweedehands elektrische fiets kopen

Een tweedehands elektrische fiets is doorgaans goedkoper dan een nieuwe, maar het is vaak wel lastig om de technische staat van een gebruikte e-bike te beoordelen. Waar moet je aan denken?

 • 1.

  De beste plek om een tweedehands e-bike te kopen is de vakhandel. De rijwielhandelaar kan namelijk de staat van de meeste accu’s uitlezen op de computer.
   

 • 2.

  Bij een BOVAG-fietsexpert krijg je BOVAG Garantie op de aankoop van een tweedehands e-bike. Dat voelt een stuk zekerder.

 • 3.

  Maak altijd een lange proefrit met een gebruikte e-bike. Check of de accu helemaal opgeladen is als je wegrijdt. Zo weet je of de actieradius voldoende is.

   

 • 4.

  Kijk altijd even naar de kilometerstand. Veel gebruikt, betekent meer op- en ontladen van de accu en dus meer slijtage.
   

Veelgestelde vragen over de e-bike

Bekijk alle veelgestelde vragen

Een e-bike mag maximaal 25 km/u rijden. Gaat de fiets harder, dan stopt de ondersteuning vanzelf. Je kunt natuurlijk wel op eigen kracht verder trappen. Een high-speed e-bike ondersteunt je tot 45 km/u.

Als je de accu van jouw e-bike af kunt halen, kun je hem bij ieder stopcontact opladen. Neem dan wel jouw oplader mee onderweg. Daarnaast zijn er in Nederland een groot aantal openbare oplaadpunten. Alle bezoekerscentra van Natuurmomenten hebben er bijvoorbeeld een. Op de websites oplaadpunten.nl of oplaadpalen.nl vind je een handig overzicht.

Om de accu van een elektrische fiets helemaal op te laden, is er zo’n 0,2 kilowattuur aan energie nodig. Dat is ongeveer € 0,05 voor een volle accu.

Nee, een elektrische fiets heeft net zoveel onderhoud nodig als een gewone fiets. Wel gebruiken veel e-bikes software en is er af en toe een update nodig. Breng jouw elektrische fiets daarom zeker één keer per jaar naar een BOVAG-fietsexpert voor onderhoud. Uiteraard is het afhankelijk van hoe intensief je jouw e-bike gebruikt. Bij de e-bike is een jaarlijkse controlebeurt extra belangrijk, omdat er dan ook vaak een software update wordt uitgevoerd. Optimale software is optimaal genieten.

De elektrische fiets: keuzehulp bij oriëntatie en tips voor de proefrit